Банкеръ Daily

Общество и политика

България ще си сътрудничи с Азербайджан в областта на околната среда

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и азербайджанския министър на екологията и природните ресурси Хюсейн Багиров.
S 250 fbd112c1 0faa 48cd 8285 7b9779c9c6c7

България ще си сътрудничи с Азербайджан в областта на околната среда. Това стана възможно, след като днес министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и азербайджанският й колега - Хюсейн Багиров, подписаха Двугодишна програма за прилагане на Меморандума за разбирателство в областта на околната среда за периода 2016-2017 година. Министрите договориха и създаването на работна група, която в кратки срокове да се заеме с практическото прилагане на програмата.

Българският министър взе участие в работна среща в Баку, по време на която бе обсъдено задълбочаване на двустранното сътрудничество между двете страни. Двугодишната програма обхваща областите биоразнообразие и защитени територии. Освен това включва оценка на въздействието върху околната среда, изменение на климата, опазване на екологичното състояние на почвите, управление на отпадъците, опазване на водите от замърсяване и управление на водните ресурси.

По време на посещението си в Баку, Василева бе официален гост на Международното екологично изложение "Каспийски регион: Технологии за околна среда 2015". То се провежда всяка година, а част водещите компании в него са от Азербайджан, Великобритания, Руската федерация, Турция и Чешката република. По време на събитието те представят високотехнологични системи за обезвреждане и рециклиране на отпадъци, системи за пречистване на води и съвременни образци на оборудване за алтернативна енергия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във