Банкеръ Weekly

Общество и политика

България няма да се присъедини към Пакта за миграцията

Министерският съвет реши окончателно България да се въздържи от присъединяване към Глобалния пакт за безопасна, регулирана и редовна миграция. Страната няма да участва със свои официални представители и в междуправителствената конференция за приемане на документа, която ще се проведе в Маракеш, Мароко, на 10 и 11 декември. А при последващото гласуване на резолюция в Общото събрание на ООН за утвърждаване му постоянният ни представител в световната организация да гласува с "въздържал се". 

Темата за по-ефективното управление на миграционните процеси е от основно значение за страната ни и на този етап българското правителство смята, че едно такова решение защитава в най-пълна степен нейните интереси и тези на нейните граждани. Иначе България ще продължи да изпълнява вече съществуващите и поети задължения в областта на правата на човека, както и да упражнява засилен контрол на националните граници.

Според Георги Савов от Центъра за изследване на отбраната и сигурността опитът от последните години показва, че миграцията дестабилизира както страните, от които тръгват мигрантите, така и тези, в които те отиват. "С това споразумение донякъде се ерозира принципът на суверенитета на държавите, защото защитата и охраната на границите е основно право и задължение на всяка една държава. Последствията могат да бъдат ужасни, защото на практика се дава право всеки индивидуално да решава в коя държава да живее, при това да отиде там, където ще бъде издържан от местното население. Представяте ли си какъв срив на социалните системи?!", подчерта експертът.

Още в средата на ноември, след заседание на Коалиционния съвет, председателят на парламентарна група на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че правителството няма да подкрепи пакта. Тогава на съвместно заседание на външната, вътрешната и социалната комисия в парламента министърът на външните работи Екатерина Захариева се опита да обясни на депутатите, че пактът всъщност ще е от полза за нашата страна, но явно не е била достатъчно убедителна.

"Със или без България на 10 декември в Мароко този пакт ще бъде приет", заяви тогава председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова. Според нея  правни аргументи за неподкрепа няма, има политическо несъгласие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във