Банкеръ Daily

Общество и политика

България може да играе съществена роля за транзита на руски газ за европейските пазари, заяви Путин

Руският президент Владимир Путин вижда нови възможности за София да играе съществена роля за транзита на газ за Европа. Той каза това на церемония по връчването на акредитивните писма на българския посланик в Русия Атанас Василев Кръстин, предаде ТАСС.

"През май на посещение в нашата страна бяха президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов. Състоялите се разговори потвърдиха взаимните намерения за по-нататъшно задълбочаване на двустранното търговско-икономическо сътрудничество, включително в енергийната сфера", изтъкна руският държавен глава, цитиран от БТА.

Той изрази съжаление, че проектът за газопровод Южен поток не е бил реализиран, но отбеляза, че "сега се появяват нови възможности България да играе значителна роля за транзита на руския газ за европейските пазари". Путин подчерта, че отношенията с България се основават на традицията на дружба и духовна близост на народите. Той припомни, че тази година се отбелязват 140 години от освобождението на България от османско робство.

Днес новоназначеният български посланик в Русия Атанас Кръстин връчи акредитивните си писма.

Атанас Кръстин е завършил международни отношения в Университета за национално и световно стопанство и магистратура в московския МГИМО. От 1987 г. започва работа в Министерството на външните работи. В своята кариера преминава през всички дипломатически рангове - от аташе до посланик. С указ на президента от януари 2017 г. е секретар по външната политика, а през април 2018 г. е назначен за посланик на България в Русия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във