Банкеръ Daily

Общество и политика

Бъдещето на България минава през стабилна Европа, смята Кунева

Бъдещето на България минава през стабилна Европа. Председателството на Съвета на Европа е  изключително важно и можем да покажем, че България винаги е била част от Европа и сме пълноправни партньори. Това каза пред радио „Фокус“ Меглена Кунева, лидер на „Движение България на гражданите“ от Реформаторския блок.

След икономическите кризи, през които сме преминали, сигурността и растежа са важна цел, а това означава спиране на популизма, повече спокойствие и работещ Съюз, добави тя. Относно стратегическият дневен ред за българското председателство Кунева коментира, че сигурността и миграцията са задължителни, кохезионната политика е важна, но според плана Юнкер за всяко финансиране ще се кандидатства. За да получиш пари е необходима добре подготвена администрация, която да го направи добър проект и да защити приоритетите, допълни тя.

Преговори за Брекзит ще има по време на нашето председателство и България трябва да има категорична позиция не само за бъдещето на българите, които живеят на Острова, а и по въпросите за финансовото състояние, сигурността на Европа след напускането на Великобритания.

Кунева подчерта, че Западните Балкани могат да бъдат национален приоритет. Нужна е добра комуникация, защото едно събитие по темата няма да има никакъв резултат, ако е единично. Без ясни ангажименти, които да се преследват и след приключването на нашето председателство като изграждането на транспортните коридори или засилването на стокообмена, все едно не сме постигнали нищо, каза още тя.

През историята на страната ни може да покажем, че българите са дали много не само на Европа, но и на света, а Балканите не винаги са били разделени. Национални празници като 3 март и 24 май съвпадат с председателството и това е възможност да покажем приноса и на европейците, и на българите за тези събития, белязали не само българската история. Трябва да отбележим 3 март не в страдателен залог – как някой ни е освободил, а как самите ние сме борили, заяви тя. Това, което обвързва България и Европа най-силно е жалието за свобода и трябва да го дефинираме и в контекста на 21 век. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във