Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП взе на прицел Фандъкова

Калоян Паргов

Софийската организация на БСП поиска оставката на зам.-кмета по културни въпроси Тодор Чобанов. Социалистите намекнаха, че скоро ще поискат оставката и на кмета Йорданка Фандъкова. 

Причина е забавянето на строежа на Бронзовата къща. 

"Бронзовият резил на Столична община e за близо 7 месеца и струва 100 000 лв.", каза председателят на БСП-София Калоян Паргов. 

"Много притеснителен е фактът и че Пламен Диянофф твърди, че хора от Столична община са му помагали как да избегне законови процедури, за да може да се построи тази къща по-бързо. Нека той да каже кои са тези хора, които са му давали такива правни и юридически съвети", допълни Паргов. 

"Сигурно госпожа Йорданка Фандъкова е имала хубаво посещение в Израел, но нека сега да излезе и да каже кой я подведе, да посочи виновните. Ако тя не може да понесе отговорност, нека си подаде оставката", каза още Калоян Паргов

Зам.-кметът Чобанов на свой ред коментира, че арт инсталацията е подарък от Австрия и че Столична община не е правила никакви инвестиции по проекта.

Бронзовата къща трябва да заеме пространството между Градската градина и Етнографския музей в София, където преди години беше Мавзолеят на Георги Димитров,

Столичният общински съвет утвърди идеята и даде разрешение за изграждането на временната инсталация, която трябваше да е готова до края на месец май. Сега бе даден срок до 27 юни.

Бронзовата къща ще е висока 11 метра. В проекта се изтъква, че инсталацията е най-голямата скулптура в света, която се състои само и изцяло от 1 000 ръчно отлети и обработени масивни бронзови елементи. Композицията е вдъхновена от Хрельовата кула на Рилския манастир и дърворезбите на Българското възраждане.

Facebook logo
Бъдете с нас и във