Банкеръ Weekly

Общество и политика

БСП внесе поправка за "Наглите"

Да се отнеме възможността на осъдените сами да се обръщат към съда с молба да бъдат пуснати предсрочно от затвора, предложи група депутати от БСП в специален законопроект за промяна в Наказателнопроцесуалния кодекс.

"БСП за България" смята за наложително изменението на текстовете, като се отнеме възможността на осъдените сами да преценяват дали е настъпил моментът за предсрочното им освобождаване, а това да бъде прерогатив на органите, които следят за изпълнението на наказанието", мотивират се депутатите.

Ако исканията на социалистите бъдат приети, предложения за  предсрочно освобождаване ще могат да правят само окръжният прокурор по местоизпълнението на наказанието и началникът на затвора. Освен това от БСП настояват и за по-стриктна преценка дали наистина кандидатите за свобода са имали добро поведение и дали са се "поправили" в затвора.

Проектът за поредната кръпка в НПК очевидно е свързан със скандала, гръмнал след решението на Софийския градски съд  да освободи предсрочно Любомир Димитров и Ивайло Ефтимов от групата за отвличания "Наглите". Покрай този случай обществеността разбра, че от февруари тази година в Наказателния и Наказателнопроцесуалния кодекс действат нови правила за това освобождаване. И че е дадена възможност на всеки осъден сам да поиска да бъде пуснат предсрочно от затвора - ако е изтърпял поне половината от наказанието си и успее да докаже, че се е "превъзпитал". Окончателната преценката дали тази молба да бъде уважена обаче принадлежи на съда, който "по вътрешно убеждение" трябва да прецени дали конкретният осъден действително се е поправил и може да се "ресоциализира успешно" след излизането си на свобода.

(Още по темата - в "Параграф 22")

Facebook logo
Бъдете с нас и във