Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП се опитва да се "отвърже" от ДПС

Каква тънка игра се опитва да играе БСП, след като, първо, си стисна ръцете с ДПС за внасяне на общ вот на недоверие, преговаряха и уточниха темата - корупцията, а след това реши, че ще внесе вота сама? Обясненията на лидера на социалистите Корнелия Нинова са, че след коледното слово на почетния председател на движението Ахмед Доган се е видяло, че двете партии имат принципни различия в политиката. Но това не е убедително. Първо, защото едва ли думите на Доган са отворили очите на левицата за тези принципни различия. Достатъчно беше да наблюдават поведението на ДПС от първия ден на този парламент и ключовите гласувания заедно с управляващите. И второ - това е обяснение в краткосрочен план, за моментната ситуация. Според някои анализатори този ход на Нинова е стъпка в посока на една по-дългосрочна стратегия в поведението на БСП. Според други пък има опасност БСП да изпадне в трайна (само)изолация.

Корнелия Нинова обаче бойко показва, че не се страхува от това. "Имаме принципни различия за управлението на страната. Целта ни е да покажем проблемите и чрез вота на недоверие да търсим решението им. Заставаме сами. Няколко пъти вече заставаме сами срещу всички. Избрахме да сме различните, избрахме алтернативата и да променим статуквото", заяви тя. А Доган говорел за стабилността. "За коя стабилност - че всеки ден се затварят болници ли, че все по-ниска е раждаемостта", опонира Нинова.

Тук обаче идва въпросът с кого левицата ще направи коалиция - ако допуснем, че вотът мине, правителството падне и дори тя да спечели предсрочните избори. БСП воюва с ГЕРБ на всички фронтове, разграничава се от ДПС, подритва се с Патриотите. Малко прилича на агресивно дете, което не иска да играе с никого и налита на бой.

Но всъщност, това, което се опитва да направи Нинова, е социалистическата партия да се открои като алтернатива на ГЕРБ и в същото време да се "отвърже" и "разпакетира" от ДПС, тъй като една от опорните точки на ГЕРБ е да "пакетира" двете партии. Пък и миналите години в политиката го доказват и напомнят. 

Бойко Борисов и формацията му печелят от това, че плашат избирателите с "връщане на БСП и ДПС на власт". Така Борисов рекетира гласоподавателите да гласуват за ГЕРБ, размахвайки "плашилото" Орешарски, зад което стоят БСП и ДПС. Затова в последния момент Нинова промени тактиката и "вежливо" отблъсна подадената ръка на ДПС. Словото на Доган й даде само повод да го направи. Още повече че в ГЕРБ първосигнално изтълкуваха думите му като подкрепа за правителството на Борисов и стабилността на държавата. Друг въпрос е, че подкрепата на ДПС е нож с две остриета. Да не излезе, че заместник-председателят на Бойко-Борисовата партия Цветан Цветанов и "беквокалите" в парламента са се зарадвали прибързано.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ продължава да поддържа опозиционния имидж на партията си, като непрестанно натъртва, че ще подкрепят не вот, а вотове на недоверие и че такива ще има. Логично е, че електоратът на движението не е очарован от ГЕРБ и опозиционната идентичност повече му допада. Освен това партията, основана от Доган, никога не затваря всички врати, а само ги притваря.

Заместник-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев обаче не скри раздразнението си от опита на Нинова да "развърже" БСП от движението. "Нито по Коледа и Нова година ни бяха потърсили, нито след това, а днес разбрахме, че на свой форум са решили да внасят вота сами. И днес г-жа Нинова обяви на г-н Карадайъ това тяхно решение. Вие преценете това действие какво е", възмути се Цонев пред журналисти. И допълни: "Изкушавам се да кажа, че това действие доказва правотата на думите на г-н Доган", намеквайки, че БСП още не е готова да управлява, защото няма коалиционна култура. Друг въпрос е от движението какво разбират под "коалиционна култура". Да извиваш ръцете на партньора си и да му налагаш ултимативно решения - едва ли е това. (Налагането на кандидатурата на Делян Пеевски за шеф на ДАНС е само един от примерите.)

БСП печели от това, че ДПС няма да е рамо до рамо с нея при внасянето на вота. Ще е лоша реклама за левицата, ако са заедно. Но и ДПС печели, защото може да показва опозиционността си, като непрекъснато напада Патриотите, но същевременно да си сътрудничи с ГЕРБ зад кулисите.

Според политолога Първан Симеонов от началото на втория мандат на Борисов ДПС е полуопозиция - може би е политическа опозиция и икономически партньор на ГЕРБ. "ДПС трудно ще застане директно срещу Борисов. Не ГЕРБ, а Патриотите са противник на ДПС в този кабинет", смята той. Политологът обръща внимание и на затоплянето на отношенията с Анкара и допуска, че "един от ключовите приноси за това е може би на Бойко Борисов".

Така мисли и социологът Андрей Райчев. "ДПС политически дължи много на Борисов и е заинтересовано от тази връзка. Благодарение на него Реджеп Ердоган прекрати агресията си срещу тях. Те нямат интерес Борисов да пада", коментира Райчев. И обяснява: "ДПС беше смъртно ранена с Лютви Местан. Това е рана, много близка до сърцето. Бойко Борисов направи нещо като голяма сделка с тях и тя не е задкулисна с уговорки. Все едно им каза - ето, аз спасявам ДПС, но ако обичате… И те обичат", е тълкуването на социолога. Така че движението няма особен интерес да напада ГЕРБ. Затова неговата цел са "Обединени патриоти" - да ги натири от властта и да заеме мястото им, макар и неофициално.

Според други наблюдатели на политическите процеси ДПС били  съвсем наясно, че в обозримо бъдеще "опарената" БСП няма да има куража да прави коалиция с тях и затова сега течало надлъгване не само между управляващи и опозиция, но и "между двата сегмента на опозицията". С това се обяснявала и заявката на ДПС, че ще участва в дебата по вота на недоверие, но със свои мотиви. С други думи, по време на разискванията депутатите от движението ще се стремят да насочат своите атаки към строго определени неща и фигури в управлението, срещу които за тях е изгодно да отправят нападки.

Не е изключена и друга тактика - в пленарната зала да присъстват само няколко народни представители от ДПС, които да вземат участие в дебатите, както и да гласуват за вота, но повечето да отсъстват. Така шансовете вотът евентуално да мине намаляват.

Някои анализатори обясняват това различно отношение на двете опозиционни партии към вота на недоверие с различното им отношение към властта като такава. Според тях "БСП винаги се е борила да вземе властта, а ДПС - да участва в нея".

Facebook logo
Бъдете с нас и във