Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП оспорва оставката на шефа на Здравната каса

Ние сме против начина, по който се освобождава проф.Плочев от поста му като управител на Националната здравноосигурителна каса . Той  не е подавал оставка, а казва, че има нужда от още месец за лечение, този месец изтича след две седмици. Управителят на НЗОК не е обикновен държавен служител и трябва да се оцени визията му, а ние считаме, че той се справя. Това заяви депутатът от БСП Георги Йорданов пред БНР.

Той добави, че напускането на един управител на НЗОК винаги поставя въпроси за състоянието, в което оставя касата. „Явно е, че ГЕРБ са решили да се освободят от проф. Плочев”, каза още Йорданов.

Депутатът изтъкна, че разбирането за това, какво представлява националната здравна карта е погрешно. „Тя трябва да показва минималните изисквания, на които трябва да отговаря здравеопазването по региони. В случая акцентът е към големите градове, там, където има свръхпредлагане на здравни услуги”, каза още той.

Георги Йорданов добави, че  от 18 години в българското здравеопазване водещ е пазарът и той казва къде да се насочат ресурсите. „Парите трябва да следват пациента. Но какво става там, където ресурсите, кадрите в здравеопазването не са достатъчно, като в Смолян например, това не е ясно”, заяви Георги Йорданов

Facebook logo
Бъдете с нас и във