Банкеръ Weekly

Общество и политика

БСП обвини ГЕРБ, че купува избори и депутати

Деница Златева, Кирил Добрев и Донка Михайлова (от ляво на дясно).

Година преди вота за кметове и общински съветници БСП обвини ГЕРБ, че раздава държавни пари на общини избирателно, опитвайки се да си купи политическа подкрепа за местните избори. Заместник-председателят на Столетницата Кирил Добрев изнесе на 7 август информация и конкретни числа. Той хвърли и "бомбата", че ГЕРБ се опитва да купува и червени депутати, за да разбие парламентарната група на левицата.

"В тъмното се разпределят поредните огромни финансови порции. В последното решение на Министерския съвет (на 1 август), което още не е публикувано в "Държавен вестник", са разпределени 111 млн. лева. Това е третото постановление за една година управление на ГЕРБ без всякаква логика и санкция от парламента, нито дори от Националното сдружение на общините в Република България, но се разпределят средства", каза Добрев. Той обясни, че 40 общини от ГЕРБ получават близо 73 млн. лева, 34 общини на ДПС и близки до тях - 28 млн. лв., и само пет общини на БСП взимат 2.2 млн. лева. Заместникът на Корнелия Нинова припомни, че все още БСП е втора политическа сила "с тенденция да стане първа, а разпределението на средствата е като за треторазрядна политическа сила, която няма никакво участие в българския политически живот". След като събрал сумите от трите постановления се оказало, че става дума за 360 млн. лв. - разпределени от правителството на Борисов за по-малко от една година. Двеста и петдесет милиона лева са дадени на общини на ГЕРБ, 70 млн. - на общини на ДПС, и 8 млн. лева - на общини, управлявани от БСП.

Кирил Добрев посочи фрапантни случаи на малки населени места, които са взели огромни суми от правителството. Село с 200 души получило 1 млн. лв. за асфалтиране, друго с 2000 души - 3.5 млн. лв. за пречиствателна станция. Имало градове, които не са пропуснати и в трите постановления като Доспат, Харманли, Казанлък и др. А от големите градове рекордьор е Варна с 90 млн. лева.  

"Купува ли си правителството по този начин парламентарна подкрепа за новия политически сезон  и опитва ли се една година преди местните избори ГЕРБ да предреши и купи изборите? Защото в тези списъци на населени места няма нито лев за бедстващи и наводнени общини, за хора, които останаха под водата. Всички казваме, че Видинският край е с приоритет и си късаме ризите, но за област Видин имаме само 200 000 лева. Това ли се прави за приоритетния Северозападен край?", попита Добрев. Той отбеляза, че няма пари за майките, за социални мерки, но има пари за асфалт за село, в което живеят 200 жители. След което се закани, че БСП и нейните представители в местната власт няма да оставят това просто така. "Сто са българските общини, в които живеят над 2 млн. души, и които за една година не са получили нито лев от това правителство", заключи социалистът.

Другият заместник-председател на БСП Деница Златева пък съобщи, че въпросното постановление на правителството е внесено на 31 юли в 20:00 часа - без съгласуване между отделните министерства в нарушение на устройствения правилник на Министерския съвет. В аргументацията на финансовото министерство имало текст само за разходването на парите за Пловдив и София, както и за средствата за храмовете за Варна и Русе. За останалите 80% от парите е записано: "По бюджета на редица общини са предвидени допълнителни трансфери, които са предназначени приоритетно за ремонт на улична мрежа и реализиране на редица инфраструктурни проекти". По думите на Златева по-странното е, че в обсъждането на тази точка заместник-министърът на финансите е предложил проектът на постановлението да бъде приет по предложението на  вносителя, защото не са били прецизирани точните наименования на обектите в общините. Освен това в доклада, внесен от министъра на финансите, не били ясни критериите и липсвала обосновка защо точно на тези общини да бъдат дадени тези средства, дали имат проектна готовност, дали могат да реализират обектите до края на финансовата година.  

От своя страна кметът на Троян Донка Михайлова, която е и заместник-председател на сдружението на общините, обяви, че в организацията са силно разтревожени от субективното разпределение на парите от националния бюджет към кметствата. "Години наред изразяваме своята тревога от липса на публичност на критериите, по които се разпределят тези средства", каза Михайлова. Тя бе категорична, че неясният начин за разпределяне поставя общините в зависимост от волята на централната власт, на отделни членове на правителството и партийни лидери. Кметовете, издигнати от БСП, до дни щели да внесат предложение за спешно заседание на управителния съвет на сдружението, на което да се приеме становище за механизма за разпределение на въпросните бюджетни пари.

В сряда (8 август) кметът на Сопот Деян Дойнов, избран като кандидат на БСП, а през март 2018-а даден на прокуратурата от ГЕРБ, дойде специално в Министерския съвет, за да се срещне с премиера Бойко Борисов, след което публично му благодари за грижата на държавата към общината. Дойнов отбеляза, че управляващите не делят кметовете и отрече твърденията на БСП, че ГЕРБ се опитва да купува кметовете на други партии, наричайки ги спекулации.

Ще припомним, че сопотският градоначалник беше уличен в злоупотреби от Антон Тодоров през март, а през април БСП го изключи от редиците си. В момента той е независим и явно избягва отговора на въпроса дали ще премине в лагера на ГЕРБ на следващите местни избори.

Кирил Добрев отправи и второ обвинение към партията на Бойко Борисов - че се опитва да разбие лявата парламентарна група - нещо, което са правили и в предишни Народни събрания, но с по-малки политически сили, като РЗС и "Атака".

"При първия случай си мълчахме, помислих, че човекът е податлив. При втория си помислих, че е грешка, но нещата наистина не изглеждат добре. Стана ясно обаче, че се прави опит да бъдат платени народни представители от БСП. Питам ръководството на парламентарната група на ГЕРБ  правени ли са опити да се плати на народни представители от парламентарната група на "БСП за България" да напуснат коалицията или БСП?", попита Добрев, според когото всички тези елементарни опити да бъде разбита социалистическата партия няма да успеят.

"Искаме промяна именно на този модел и се борим именно с тази паралелна държава, която днес има ресурс да плаща милиони, за да купува депутати", подчерта той. Добрев твърди, че са обещавани петцифрени заплати, ако някой напусне групата на БСП, като няма да има никакви ангажименти освен на вотове на недоверие да крепи правителството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във