Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП: Некачествените пътища не са проблем на изпълнителя, а на държавните органи

БСП оповести списъка с фирми, с които държавното дружество "Автомагистрали" има сключени договори. На брифинг във вторник (12 февруари) социалистите разясниха, че контрактите са за наем на техника, за доставка на строителни материали и изпълнение на дейности. 

"В списъка от фирми има и малки такива - от тях сигурно са наети по един багер, един кран и в това няма нищо лошо - държавата е партньор на бизнеса и това е нормално. Но в списъка има и герои, които си познаваме. Три договора - хоп, един участник за "Хемус". Още три договора - прас - още един участник", обясни Кирил Добрев, изброявайки "ПСТ Груп", "Главболгарстрой", "Галчев Инжеренинг" и "Пътища и мостове"​. 

На тази база БСП подозира, че това са реалните строители на автомагистрала "Хемус". Добрев изтъкна също, че "Галчев Инжеренинг" е ремонтирала НДК, а "Пътища и мостове" е била ангажирана с Лагрото, от което се роди скандала "Ало, Банов съм".

"Некачествените пътища не са проблем на изпълнителя, на строителя, а на държавните органи, които ги приемат. Строителят прави това, за което му се плаща. Като му се прибере половината, което му се плаща - ясно е какво следва", добави Добрев.

От отговор на строителния министър Петя Аврамова до БСП става ясно, че рамкови договори са сключени също така с "Инжстройинженеринг"" "Геострой",  "Грома холд" (преди "Агромах") и "Инфрастроежи".

Депутатът Георги Свиленски допуска, че самата "Автомагистрали" няма капацитет за дейностите по "Хемус", за които правителството отдели 1.34 млрд. лева. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във