Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП не подкрепя исканата от ГЕРБ оставка на Валери Жаблянов

БСП не подкрепя исканата от ГЕРБ оставка на Валери Жаблянов. Това бе оповестено от партията след проведено съвместно заседание на Изпълнителното бюро на БСП и ръководството на Парламентарната група на левицата. Повод за заседанието бе исканата оставка на зам.-председателя на НС Валери Жаблянов.

"БСП има позиция от 1991 г., която гласи следното: „Като приема политическата отговорност на своята предшественичка за допуснатите от нея грешки и деформации, БСП се извинява на всички граждани на страната, включително и на партийните членове, които през този период бяха незаконно, необосновано или несправедливо репресирани, тероризирани или унижавани.” Досега не е имало партиен орган, който да преразгледа или да направи друга позиция", се казва в съобщение на БСП.

Според левицата няма основание за оставката на Жалбянов и в правилника на Народното събрание.

Тази сутрин ГЕРБ поискаха оставката на зам.-председателя на парламента Валери Жаблянов. Управляващите призоваха социалиста да понесе политическа отговорност заради декларацията от името на БСП, в която Народният съд се описва като "неизбежно и необходимо правосъдие".

"Ако исканата оставка не бъде подадена, още утре в 9.00 часа сутринта, народните представители от ГЕРБ ще започнем събиране на подписи за официално искане на оставката на Валери Жаблянов като зам.-председател на парламента", заканиха се депутатите от управляващата партия.

Исканията на управляващата партия идват ден, след като премиерът Бойко Борисов разкритикува позициите на БСП.  "Да излезеш да кажеш, че Народният съд е бил хубаво нещо, ми, дай да направим сега Народен съд, да видят дали е правилно", възмути се Борисов.

И добави: "Ще ги подмина с мълчание техните думи, но не хубаво да говориш за хилядите българи убити, не е хубаво и тези партизани, които са били убивани от фашистите".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във