Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП: Левицата има готовност да управлява

S 250 41061daa 04b1 47e5 ac6c 6c45dfc2d4de
S 250 9d22193f 3162 411c 87f3 e5f437ed9d1d
S 250 1b00baac b0e8 4e83 88d7 fed124a0fe75
S 250 4d1577ce ff27 41a8 9b92 fa71390140ef

Започна заседанието на 49-ия Конгрес на БСП в зала 3 на НДК. До момента са се регистрирали 623 делегати, присъстват представители на дипломатическия корпус, на синдикални организации, на работодателски организации, коалиционни партньори.

Председателят на БСП Корнелия Нинова представя политически доклад пред делегатите за България и Европа днес, визия за утрешния ден и задачите пред партията. Дневният ред предвижда обсъждане и приемане на проекта "Визия за България", отчет за дейността на евродепутатите на левицата за мандата 2014-2019 г. и приемане на предизборната платформа на БСП за участие в изборите за Европейски парламент през май, съобщи БТА.

Преди началото на заседанието председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев коментира пред журналисти, че платформата на БСП за евроизборите изразява основните приоритети на европейските социалисти. Той отново посочи, че въпросът за Истанбулската конвенция в България е решен от Конституционния съд. Станишев съобщи, че президиумът на ПЕС в четвъртък е утвърдил проекта на манифест за евроизборите и БСП е участвала в този процес. "Който се опитва да копае окопи между БСП и европейското политическо семейство стреля в крака си", коментира Станишев. Голяма част от битките, които сме водили и спечели в този Европарламент - срещу орязването на парите за кохезия, срещу двойните стандарти на храните, за приемане в Шенген с всички граници, срещу дискриминация на България, нямаше да бъдат възможни без подкрепата на социалистическото ни семейство, обясни той. "БСП се стреми да управлява страната, но когато управляваме, кой ще бъде съюзникът ни в Европа? Нашите комисари, нашите премиери, нашата група", добави той.

Според Станишев спорът за това дали има място в листата се отразява зле на избирателния потенциал на БСП. Има риск ние самите да подарим победата на ГЕРБ на евроизбори, най-вече със сигнали за разправии и вътрешно разединение, коментира той. По думите му другият риск бил да не се постигне вътрешна мобилизация на избирателите на БСП. 

Според него ГЕРБ имат реални притеснения да не загубят евроизборите. Прави ли ви впечатление, че миналата неделя г-н Борисов пряко атакува Елена Йончева и на следващия ден й се повдигна обвинение, посочи Станишев. По думите му обаче това няма да им помогне.

БСП отива на Конгрес, който не е само за европейската ни платформа, ще обсъдим и „Визия за България“. Тя е новият модел и път за развитие на страната, създадена след голям обществен дебат. В нея говорим за демографския срив, защото изчезваме като нация, както и за огромните проблеми в образованието и здравеопазването“. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев в Панорама по БНТ рано сутринта. Той коментира, че с този документ левицата доказва, че има готовност да управлява и да проведе нужните реформи във всеки един сектор. „БСП е единственият стабилен политически фактор, който може да донесе спокойствие на българските граждани, защото когато светят червени и сини лампи, обикновено има криза. Хората, обаче искат спокойствие и управление, в което няма постоянни скандали“, заяви Стойнев.

В коментар за предизборната платформа на БСП Стойнев каза, че левицата не се отдалечава от ПЕС и няма причина за това. „Истанбулската конвенция противоречи на Конституцията и в никакъв случай не може да бъде приета. След като КС го заяви, ние доказахме нашата правота“, обясни той. Стойнев бе категоричен, че е необоходимо в ЕП да има български политици, които да защитават не само европейския, но и българския интерес, защото останалите европейци не са ни началници. „Единствено БСП, още преди две години  повдигна наболелия въпрос за двойния стандарт при храните и тогава бяхме обвинени че сме антиевропейци. Виждаме какво се случва сега и колко институции говорят за това“, припомни Драгомир Стойнев. Зам.-председателят на ПГ на левицата каза още, че БСП не е антиевропейска партия, но социалистите считат, че когато защитаваш национални ценности и се опитваш да предотвратиш влизането на идеологии, които противоречат на семейните и християнски ценности, няма как да се съгласяваш с всичко, само за да се харесаш на  европейските партньори. Драгомир Стойнев коментира още, че Сергей Станишев  е най-европейското лице на БСП и припомни, че  той бе министър- председател, когато България стана член на ЕС. „Когато дойде обаче, времето за номинациите, тогава, по устав, ще бъде подредена листата и ще се реши, кой ще е водач“, обясни той.

„Случаят с Елена Йончева разтърси гражданското общество, защото тя е безспорен специалист, както и изключителен боец и човек, уважаван и обичан от българите“, заяви Драгомир Стойнев. Той добави, че тя е успяла да съхрани своя нюх на разследващ журналист и в политиката. „Тя винаги търси истината и удря право в целта. Примери за това са оградата по границата, която пада, дори при дъжд, разследването за качеството на магистралите и много други. Елена Йончева даде своя имунитет, когато го поискаха, защото е спокойна и уверена в своята невинност“, добави още народният представител.  Стойнев коментира, че когато лидерът на ПГ на ГЕРБ отдели 3 минути от своето изказване в Панорама за Елена Йончева, няма как това да не засилва усещането за политически сценарий. „Живеем в правова държава, всеки е невинен до доказване на противното и съм убеден, че Елена Йончева ще излезе от това невинна, но няма как да не се съмняваме, че това е политически сценарий“, коментира още той.  Във връзка с коментарите на Цветанов, Драгомир Стойнев  каза още, че ако човекът „суджук“ бе отстранен от ГЕРБ, за да покажат морал, то човекът, който трябва да разпредели 1,3 млрд. лв. – Николай Нанков, бе върнат през задната врата като зам.-министър, защото тези средства трябва да се усвоят. „Той бе отстранен заради трагичната смърт на невинни хора край Своге, но когато си удобен, се връщаш в управлението. Това е двойният стандарт в управлението на ГЕРБ“, категоричен бе Драгомир Стойнев.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във