Банкеръ Weekly

Общество и политика

БСП иска български стоки в търговските вериги

Лидерът на БСП Корнелия Нинова настоява определен процент български стоки да се продават в големите търговски вериги. Това стана ясно в сряда (22 август), след среща на ръководството на партията и на парламентарната група с шефовете на Централния кооперативен съюз в София. На нея беше обсъден проектът на социалистите, озаглавен  "Визия за България".

"От няколко години провеждаме последователна политика за защита на българското производство. Това започна преди три години с промяна на Закона за търговските вериги. Уви, още стоят проблемите пред българските производители и неравностойното им положение на пазара, тяхната неконкурентоспособност спрямо големите, които налагат условия и им извиват ръцете. Обсъдихме мерките в защита на българското производство. В нашия законопроект предвиждаме определен процент български стоки да се продават в големите търговски вериги", заяви Нинова. Тя добави, че са разисквани още и проблемите, свързани със сивата икономика.

"Кооперациите са изрядни. Те си плащат данъците, задълженията и осигуровките. Обсъдихме и очаквания да влезе през септември Закон за социална и солидарна икономика. От ЦКС имат конкретни предложения за подобряване на закона", посочи още соцлидерката. Тя добави, че с тяхната експертиза ще бъдат направени промени между първо и второ четене на нормативния акт. По думите й формата на кооперативна собственост, на търговия и социалните функции на кооперациите са модерният модел, залегнал в Европа и в света. За съжаление обаче у нас този тип организация не се развивал и срещал трудности.

"Готови сме да помогнем и да помолим за експертизата от ЦКС, за да ни помогнат в допълването на "Визия за България" в няколко направления - икономика, земеделие, социалната политика и др.", каза Нинова. И допълни, че ще бъдат сформирани два съвместни работни екипа, които ще работят по проекта. Ръководството на БСП си е поставило срок до края на годината да проведе широки разговори с цялото общество.

От своя страна председателят на ЦКС проф. Петър Стефанов коментира, че един от основните проблеми, обсъдени на срещата, бил подкрепата за българското производство. "Това, което е разработено във "Визия за България", мисля, че е добър подход, който ще начертае добрия път за развитие на българския бизнес за следващите няколко години", изтъкна той.  Професорът добави, че българският кооперативен бизнес модел не отстъпва по нищо на световния. Той бил преодолял всичките сътресения във всичките им икономически и политически форми. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във