Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП: Геноцидът над науката обрича нацията да бъде обслужващ персонал

В БСП - София сме сериозно обезпокоени от финансовата политика на управляващите към БАН - най-големия национален научен център. Обезпокоени сме и от разминаването между декларираните в стратегическите документи намерения за развитие на научни изследвания и БАН и реалностите на Бюджет 2018. Бюджет, който показва, че в България няма място за БАН, наука и иновации. Това се казва в позиция на столичните социалисти. 

БСП - София очакват Бойко Борисов да си е взел поука след грубия опит на министъра на финансите Симеон Дянков да подчини българските учени на чужди цели и амбиции.

"Очаквахме, че приказките за "феодални старци", че опитите за ликвидиране на БАН с рязко орязване на бюджета през 2009-2010 година, са забравена срамна страница от първия мандат на ГЕРБ. Очаквахме, че за 2018 година правителството ще предложи такива финансови стимули за развитие на БАН, ССА и Държавните висши училища (ДВУ), които ще укрепят научния потенциал и научните кадри и ще стимулират научните изследвания. Нещо повече - от януари България поема председателството на Европейския съюз, а всички добре знаем, че средствата, отделяни за наука и образование, са гаранция за изграждане на общество на знанието, приоритет на европейските политики. Какво ще предложим ние?!", се казва в позицията. 

БСП - София ще направи всичко възможно да бъдат защитени българските учени и Българската академия на науките. По време на председателството ние ще използваме всички средства, за да информираме държавите-членки на Европейския съюз за провежданата ликвидационна политика от управляващите по отношение на науката в България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във