Банкеръ Daily

Общество и политика

Бриго Аспарухов: Ако избухне Трета световна война, няма и да разберем

Ако избухне Трета световна война, няма да разберем, просто ще станем жертва на една унищожителна война. Така бившият ръководител на Националната разузнавателна служба ген. Бриго Аспарухов се изказа за случая "Скрипал" и последвалата дипломатическа криза между Русия и Запада. 

Според Аспарухов истината за отравянето на шпионина Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия никога няма да бъде казана, защото "каже ли се истината, всички пак ще загубят". 

"Представете си, че излезе някаква съвсем простичка история. Какъв ход ще предприеме ЕС и всички страни, които изгониха руски дипломати? Ще ги върнат обратно ли, или Русия ще върне обратно техните", коментира Бриго Аспарухов пред bTV. 

Той обърна внимание, че у нас дебатът около случая "Скрипал" се е пренесъл в полето на русофили и русофоби, определяйки това, като стара наша слабост. 

Аспарухов посочи консултации с посланика ни в Русия като "възможно най-мекия ход" и препоръча България да води балансирана политика и да не предприема остри ходове.

"Този трагичен случай послужи всички страни да извлекат това, което ги интересува. Русия зае твърда позиция, европейските страни учудващо, без доказателства, повярваха на Великобритания", допълни Бриго Аспарухов. 

Аспарухов даде да се разбере, че "шпионажът никога не може да бъде изчистен, той е вечен и ще бъде вечен". "Работи по всяко време, той е най-силното оръжие в ръцете на една държава", отбеляза бившият ръководител на Националната разузнавателна служба

Facebook logo
Бъдете с нас и във