Банкеръ Weekly

Общество и политика

БРИБАНК СМЕНЯ АКЦИОНЕРИТЕ СИ

Кърджалийският Оловно-цинков комплекс (ОЦК) е продал на акциите си в Стопанска и инвестиционна банка (бившата БРИБАНК), съобщиха запознати с трансфера брокери. Примерът на ОЦК е бил последван от компанията Джес-Нет ЕООД, собственост на Валентин Каладжян. В същото време през Българска фондова борса чуждестранната фирма Бидефорд Трейдинг е купила 8.89% от акциите на банката. Прокуристът й Светослав Божилов заяви за в.БАНКЕРЪ, че не е в течение на въпросните сделки, но предположи, че това са обичайните операции, които се осъществяват на фондовата борса.


ОЦК стана акционер на банката в края на март тази година, като закупи 9.9% от капитала й. Интересното в случая е, че 51% от ОЦК е собственост на работническо-мениджърското дружество Оловно-цинков комплекс 98, което купи предприятието благодарение на финансовата подкрепа на Стопанска и инвестиционна банка.


Запознати с акционерното участие на кредитната институция твърдят, че Джес-Нет ЕООД също е притежавало около 9% от акциите. Въпросното дружество е собственост на Валентин Арменакович Каладжян, който пък от 1994 г. до октомври 1998 г. се води по документи съдружник в Контракт Инвестмънт ООД на Юрий Кюлев - брата на председателя на РОСЕКСИМБАНК Емил Кюлев.


Струва си да се отбележи и фактът, че на 9 юли миналата година Каладжян е избран в съвета на директорите на ОЦК, където по онова време участва и прокуристът на БРИБАНК (сега Стопанска и инвестиционна банка) Светослав Божилов.

Четете още

Банкеръ Weekly

ОПЕРАТИВНИЯТ РИСК - АХИЛЕСОВАТА ПЕТА НА БАНКИТЕ

ВЗАИМОВРЪЗКА МЕЖДУ ОПЕРАТИВНИЯ И ФИНАНСОВИЯ РИСКГеорги Николов - старши мениджър, сектор Финансови услуги в ПрайсуотърхаусКупърс БългарияНастоящата публикация е... Още »
Банкеръ Weekly

Обрат за "Виваком". Спас Русев е аут

VTB Capital може би ще се откаже от търга, защото е удължила до 10 март срока за погасяване на мостовия заем на INTER V от 150 млн. евро. Още »
Банкеръ Daily

Нов шамар от Брюксел: България остава сама под наблюдение

ЕК е готова да прекрати механизма за наблюдение върху правосъдието и вътрешните работи на Румъния Още »
Facebook logo
Бъдете с нас и във