Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов: Законопроектът за Българската автомобилна камара ще бъде оттеглен

Законопроектът за Българската автомобилна камара ще бъде оттеглен до изчистване на всички спорни моменти в него, съобщи БНР. Това обяви премиерът Бойко Борисов след среща с автомобилните превозвачи, които протестират днес в столицата и проведоха среща преди минути с правителството и кабинета.

Борисов призова за нови разговори и единство в бранша. "Изключително съм недоволен с прокарваната линия, че Министерство на транспорта трябва да има съвещателен глас. Първо аз не бих го допуснал. Изтегляте законопроекта, сядате в спокойна обстановка всички заинтересовани страни и го довеждате дотам, че секторът да бъде успокоен, дисциплиниран, защото, като стане катастрофа с автобус или ТИР, всички медии са на катастрофата - огромен шум… Казват: "Държавата не контролира". Направете така, че контролът да е на 100 процента ефективен", коментира Борисов.

Превозвачите прекратяват протеста си, предвиден за днес, плакатите с надписи "Оставка" вече се отстраняват от превозните им средства, а автобусите, които се бяха събрали в района на храм-паметника „Свети Александър Невски“, започнаха да се изтеглят.

От Асоциацията на автобусните превозвачи се надяват да продължи диалогът между тях и транспортните фирми, които поддържат създаването на Българската автомобилна камара. Това, според автобусните превозвачи, ще улесни решаването на проблемите в сектора на пътническите и товарните превози. Петър Захариев обобщи: "Ще продължим така обединени, както в момента, срещу този законопроект, а именно за решаване на практическите проблеми в бранша - корупцията и порочните практики, сивият бранш и разбира се, преди всичко оперативната работа, транспортни схеми - с две думи - подобряване качеството на услугата за гражданите в България“.

Междувременно превозвачите, които подкрепят създаването на нова браншова организация, обещаха мащабен национален протест на 4 юли. Те настояват законопроектът за автомобилна камара, чието оттегляне премиерът Бойко Борисов разпореди, да бъде върнат за разглеждане в Народното събрание.

По-рано Борисов се срещна с протестиралите днес в София превозвачи, които искаха оттеглянето на закона. Защитниците му определиха протестиращите като „рекетьори“, които изнудват законодателната и изпълнителната власт и цялото общество, и представляват под един процент от транспортния бранш. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във