Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов: Всеки иска нови самолети, никой не говори за поддръжката

Премиерът Бойко Борисов се оплака пред министрите си, че парите за авиационна техника не се харчат правилно. Борисов е категоричен, че освен за покупката на нови самолети, трябва да се мисли и за поддръжката на вече закупените. Според министър-председателя основната част от закупената техника са транспортни вертолети и самолети, за които не е предвидена поддръжка при сключването на договорите, и сега са приземени. Това става ясно от публикуваната стенограма на правителственото заседание, което се проведе на 13 декември (сряда). 

"От 12 "Кугър"-а, защото не е достатъчно само да ги платим, осем не летят. Но и на никой не му прави впечатление, че не летят, защото те нямат функции… И трите "Спартан"-а на 31 декември спират да летят, а сега лети само един от тях. Това ми докладва Каракачанов днес след направената от него проверка. Никой не можа да ми обясни от военните защо само транспортни средства и само за авиацията е отишла такава огромна сума от бюджета на държавата", посочва Борисов пред министрите.

Той нарежда на министрите на отбраната и на финансите до края на годината да проучат възможностите за сключване на договори за поддръжка на наличната техника.

"Всеки ден слушам още нови самолети да купуваме, а никъде и никой не говори за поддръжката колко ще струва след това. Най-вероятно по същия начин ще останат на летищата да си стоят така, както "Спартан"-ите и хеликоптерите", казва премиерът.

Между министрите се лансира идеята част от възстановените вертолети да бъдат използвани за нуждите на Спешната помощ. От своя страна здравният министър Кирил Ананиев заявява, че иска два хеликоптера за тази цел, но парите не стигат.

Борисов на свой ред му обещава: "Не два, а три ако искаш. Четири ползваме, а осем, за стотици милиони платени, стоят. Първо ще ги ремонтира Каракачанов и ще ти ги дадем ремонтирани"

Темата с военната техника правителството обсъжда при отпускането на пари за ремонта на самолетите МиГ-29. За тях бяха одобрени 19.9 млн. лв. от бюджета.

Според премиера се оказва, че има много голям дисбаланс през годините в парите, които са отпускани за трите рода войски.

"Сиреч 98-99 процента… колко, Радев, процента от бюджета за техника на отбрана през годините отива за авиация", пита Борисов и изрежда 12 "Кугър"-а, транспортни хеликоптери, три "Пантер"-и – пак хеликоптери и пак транспортни, и три "Спартан"-а – самолети, но също транспортни.

"Нашето първо правителство изплати 576 милиона точно за "Спартан"-ите и за "Кугър"-ите. И освен това, ние сключихме договора за поддръжката, не беше предвидено за "Спартан"-ите, който изтича сега. Нашето правителство тогава, когато нямаше пари и бяхме в криза, го направихме. Никой не беше помислил за жизнения цикъл, както Вие казахте преди малко – за поддръжката, заявява вътрешният министър Валентин Радев.

Премиерът пресмята новите разходи.

"Сумата, Горанов, ще е около 130 милиона, да свикваш с нея. До следващото заседание да отлежава. Това е толкова скъпа… Въпросът е не само да се купуват, но и да се поддържат. И когато се купуват, да има смисъл за какво", обобщава Борисов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във