Банкеръ Weekly

Общество и политика

Борисов помири Патриотите

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов свика спешен Коалиционен съвет в Министерския съвет, за да се изчистят разногласията между лидерите на партиите в "Обединени патриоти". Вече втора седмица не стихват скандалите между водачите на НФСБ и "Атака" - Валери Симеонов и Волен Сидеров.

След срещата Борисов, Каракачанов, Сидеров и Симеонов застанаха един до друг пред медиите и увериха, че страстите са укротени. Министър-председателят обяви, че всички различия са били изгладени. "На фона на успехите, които постигаме, междуличностните отношения нямат значение", заяви той и благодари на коалиционните си партньори, че са загърбили егото си. По думите му нямало спорна тема, която да не може да се реши с необходимия компромис в интерес на обществото.

"Всички признахме за това, което сме сгрешили или не сме били достатъчно организирани, за да поддържаме нормалния диалог между коалиционните партньори  и в голямата, и в по-малката коалиция. Те сега са изгладени“, изтъкна Борисов, както и че са изяснени "мотивите за спорните законопроекти". "Оттук нататък мисля, че няма да се налага да влизаме в такъв обяснителен режим", продължи той.

Премиерът успокои опозицията, че коалицията е достатъчно стабилна и осъзната. И то не заради властта, постовете и мястото в парламента, а заради това, че всичко останало би означавало голям хаос. След което се похвали, че "параметрите, по които държавата работи в момента, финансови и икономически, БВП, са най- добрите за всички времена на тази държава". Безработицата била рекордно ниска, инвестициите са в индустрията, всички програми и еврофондове работят...

"Нашите разменени реплики чрез медиите не трябва да се възприемат като нещо разрушително", отбеляза от своя страна лидерът на "Атака" Волен Сидеров. По думите му, ако сега се отиде до разтурване на обединението и предсрочни избори, ще се стигне до хаос. А повечето българи не искали това. "Нашите действия не бива да пораждат съмнение, че няма да изкараме мандата", категоричен беше Сидеров. И в заключение добави, че затварят темата с разнобоя в коалицията.

Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов също взе думата. За да "успокои" БСП - да не се тревожат, че ще им се наложи да стягат предсрочни избори, спокойно да вървят на море и да събират тен. 

Другият вицепремиер - Валери Симеонов, от действията на когото тръгна раздорът, не се изказа. Именно той нарече лобистки поправките в Закона за приватизацията и следприватизационен контрол, внесени от депутат от "Атака" и подкрепени от ГЕРБ в пленарната зала.

Преди спешната среща при Борисов  в парламента между Патриотите избухна поредният скандал - този път между Волен Сидеров и партийния заместник на Валери Симеонов - Валентин Касабов. Двамата се сбутаха в стаята на парламентарната група заради стол. След като журналистите чуха викове и крясъци от помещението, се струпаха пред вратата и Сидеров им разказа какво се е случило - Касабов го избутал от стола, тъй като той седял на него. "Ако исках да бутна Касабов, за пет секунди щеше да е в състояние на нокдаун - той трябва да напусне групата", заяви лидерът на "Атака" и председател на парламентарната група. Предишния ден пък Касабов съобщи, че от НФСБ вече не признават Сидеров за шеф на депутатите патриоти.  Това стана, след като атакистът в национален ефир поиска Валери Симеонов да му се извини и го заплаши, че ще го смени от вицепремиерския пост, а после отиде на заседанието на правителството, за да иска обяснения кой му е разрешил да обикаля плажовете и да плаши бизнеса.

На 25 юли, след сдърпването с Касабов,  Сидеров посочи, че с болни хора  няма да се занимава, защото ще си сложи грях на душата, и посъветва опонента си да си търси лекар.

Заместник-председателят на НФСБ отрече версията на атакиста и нарече твърденията му измислица.

Ненадейно в патриотичната разправия се намеси председателят на "Воля" Веселин Марешки. "Няма да допуснем никакви нападатели да тормозят физически Волен Сидеров", оповести той в парламентарните кулоарите и се зарече, че ще застане пред стаята на "Обединени патриоти", за да пази Сидеров. Попитан дали като заместник-председател на Народното събрание може да даде друга стая на Патриотите, Марешки отговори, че ако положението стане нетърпимо, ще направи такова предложение към председателя на парламента.

Още по темата – на стр. 10

Facebook logo
Бъдете с нас и във