Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов: Имаме съществен проблем в застраховането

С Ралица Агайн не съм се чувал, не съм се виждал от години. Нашето място не е тук, на този дебат. КФН се избира и се отчита пред Народното събрание. Идваме от уважение. Това заяви премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна по време на дебатите по фалита на "Олимпик". 

Борисов подчерта, че "имаме съществен проблем в застраховането" заради застраховане в Гърция на коли с български регистрационни табели. По думите му имало хора с по 300-400 коли, които регистрирали с български табели в Румъния, Италия, Германия.

"В случая не можем правителството не може да понесе политическа отговорност. Оставката на Агайн няма да ни реши проблемите, но й благодаря за моралния акт", посочи министър-председателят. 

Борисов призова да се сформира работна група, която да работи за обезщетяването на ужилените от "Олимпик". "Нека експертите работят пет-шест дни, за да изготвим схема, ако трябва ще се съберем в събота, в неделя. Но днес такова решение не може да бъде взето", подчерта лидерът на ГЕРБ. 

Председателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" Волен Сидеров посочи, че е съгласен да се създаде експертна група, която да изготви съответните законодателни промени. "В момента законът не ни позволява да помогнем на потребителите, нека го променим, обещавам, че до края на депутатската ваканция ще помагам", обърна се Сидеров към депутатите от БСП. 

"Има огромно разминаване между това, което чухме в доклада на зам.-председателя на КФН Ралица Агайн и това, което говорят различни представители на правителството. Това е недопустимо", заяви председателят на #БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна.

"Премиерът заяви публично, че който се е подлъгал да плаща по-евтини застраховки, си е поел риска. Би трябвало хората да очакват, че щом е по-евтино, има проблем. А зам.-председателят на КФН казва, че цената не е била дъмпингова. Кое е вярно?", попита Нинова.

Тя припомни и твърдението на премиера, че ако държавата се намеси, ще бъде за сметка на данъкоплатците. "Сега се твърди, че ако държавата се намеси, ще бъде за сметка на гаранционните фондове – нашия и кипърския, където вноските са правени от застрахователите, а не от данъкоплатците. Отново има разминаван", подчерта Нинова.

"Правителството и до ден днешен твърди, че държавата не може да се намеси, освен да помага със съвети и адвокати в Кипър. Агайн твърди и ние подкрепяме, че има начин българският гаранционен фонд да се намеси и след това да предяви своите претенции към кипърския, не само на база българското законодателство, а и на база сключения договор между двете страни", каза още председателят на левицата.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във