Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов: Имам добри приятели и в Гърция, и в Македония, но спорът си е техен

Ако не се придвижи въпросът с Македония, аз изобщо ставам пълен песимист за развитието на Балканите. Към президента Иванов винаги съм се отнасял с уважение. Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод отказа на правителството да се срещне с македонския президент.

"Аз съм приятел на Иванов, аз съм приятел и на Заев, и на Ципрас. Много е лесно да застанеш отстрани и да критикуваш - това е много лесна позиция. Но не е нито държавническа, нито честна. Как ще се казва Македония, дали гърците ще го приемат си е тяхна работа, но аз знам какви усилия са нужни, всеки ден сме се чували. Ако не се придвижи въпросът, аз изобщо ставам пълен песимист за развитието на Балканите, защото Македония е като камерите в строителството, които държат целия строеж. Щеше да е предателство, ако след 120-секундна среща, аз днес да посрещна Иванов, затова прецених, че не е сега времето", заяви Борисов. 

Той подчерта, че единственото, което искаме за Македония, е европейска интеграция, влизане в НАТО, просперитет и свързаност. "По никакъв начин не се месим в работата на институциите в Македония, в спора с Гърция за името", посочи още Борисов.

Той коментира, че щеше да е предателство, ако след тези усилия, бе посрещнал Георге Иванов "с фанфари и почести" в София.

Борисов каза, че не вижда разлика в позицията на двете институции у нас - Министерски съвет и Президентство, които са за европейската интеграция на Македония. Той посочи също, че Румен Радев не е имал избор дали да приеме Георге Иванов или не, защото той е негов гост.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във