Банкеръ Weekly

Общество и политика

Бюлетините от референдума няма пак да се броят

Петчленен състав на Върховния административен съд отказа повторно преброяване на всички бюлетини от  последния референдум и проверка на протоколите от всички секции, в които бяха отчетени резултатите от него. Искането за назначаване на такава експертиза по делото, заведено от Слави Трифонов и екипа му, е оставено без уважение с определение на съда от 22 март. Касационната инстанция не назначава експертизи и не установява нови факти и обстоятелства, мотивира се съдийският състав. Самото дело по същество ще се разглежда на 6 април.

Ще припомним, че през ноември българите трябваше да се произнесат по три въпроса: да се гласува ли задължително, да се намали ли партийната субсидия до 1 лв. на глас и да се въведе ли мажоритарен избор в два тура за депутатите. В допитването се включиха 3 487 970 души, но гласувалите "за" трите въпроса не бяха достатъчно на брой, за да направят своята позиция задължителна за парламента. Според ЦИК за това не достигнаха малко над 12 000 гласа.

Инициаторите на референдума веднага оспориха обявения резултат пред ВАС с мотива, че по време на вота, а и при преброяването на гласовете са били допуснати множество нарушения. При разглеждането на спора в първата съдебна инстанция бе назначена експертиза, която отново преброи бюлетините в част от секциите в страната и действително установи разминавания между отчетените в протоколите бройки гласове и действителното съдържание на чувалите. Само че тези грешки се оказаха недостатъчни да "обърнат" крайния резултат и да направят решенията на референдума задължителни.

Последва жалба пред петчленен състав на ВАС, чието решение се очаква да бъде обявено най-късно в началото на май. То ще е окончателно.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във