Банкеръ Weekly

Общество и политика

Битката между ГЕРБ и БСП продължи и във въздуха

Цветанов със завидно спокойствие заговори за "Самолетгейт". Нинова даде сериозна битка за президентската чест.

Войната между ГЕРБ и БСП вече се води на всички фронтове. Генералите Борисов и Радев изглежда са обявили пълна мобилизация, а техните "щабове" в парламента са готови на всичко, за да защитят позициите им. На политическия фронт обаче се изявява най-вече депутатът Антон Тодоров, който откровено наруши примирието между институциите, инициирано от премиера. Ново поле за словесния сблъсък между управляващи и опозиция се оказа обсъждането на доклада на анкетната комисия, която в продължение на три месеца проверяваше процедурата по избора на нов тип боен самолет за авиацията.

В хода на дебата парламентаристите говореха повече за президента Румен Радев, за лобизъм и войната между институции, отколкото за най-подходящата военна техника. Страстите, както стана дума, разпали Антон Тодоров от ГЕРБ, "развявайки" от парламентарната трибуна документ, според който Румен Радев, в качеството си на началник на военновъздушните сили, е "писал опорни точки" на експремиера Пламен Орешарски за негова среща с представители на шведската компания "СААБ", производител на изтребителите "Грипен". Впоследствие същите самолети бяха класирани на първо място при избора. Депутатът намекна, че Радев е бил "мотивиран" от шведската фирма, но явно, за да не си навлече гнева на парламентарните шефове, обясни: "не с 5 милиона, а с потупване по рамото". Той изтъкна също така, че президентът "не е приятел на истината" и цитира негово изказване, в което твърди, че действително е съветвал Орешарски, но не за "Грипен"-ите, а за други самолети. "Генерал Радев си позволи да нарича комисията лобисти. Току що доказахме, че има някой друг, който е лобист", допълни Тодоров, обвинявайки президента и в шуробаджанащина, тъй като назначил съпругата си Десислава във ВВС.

Това изказване направо взриви депутатите на БСП, които скочиха да защитават държавния глава. Според социалистите ГЕРБ са показали с поведението си какви са истинските им мотиви за създаването на анкетната комисия - война с Радев, чиято цел е да срине неговия висок рейтинг. След това "червените" парламентаристи преминаха в контраатака. Първи се изказа Таско Ерменков, посочвайки, че управляващата партия не търси истината, а войната. Той нарече герберите "нещо като бавно развити", което било пагубно за страната. "Маските паднаха. Скоро ще падне завесата на трагедията "ГЕРБ управлява България". Но сте лоши актьори и никой няма да ви аплодира", закани се Ерменков.

Думата взе и председателката на БСП Корнелия Нинова, заявявайки, че атаките на ГЕРБ срещу Радев имали за цел да разчистят пътя към "Дондуков" 2 на техния лидер Бойко Борисов. Анкетната комисия пък била използвана от управляващите като бухалка срещу президента. "БСП ще подкрепи Румен Радев по две причини - партийна и държавническа. Партийната е, че ние издигнахме, подкрепихме и работихме за избора на президента. Държавническата е, че използвате комисията за война между институциите и за вашите партийни цели. Затова президентът ви нарече беквокали. Въпреки битките, които водим, живеем в парламентарна република. Тук не се намират беквокалисти, а хора, които определят пътя на държавата. Но има и хора, които използват парламента за война срещу президента. Ние няма да го позволим. Г-н президент, стоим зад вас", отсече Нинова.

В спора се намеси и водачът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов, който заговори за "Самолетгейт", организиран от опозицията. "Втората цигулка" на Борисов (както премиерът се изрази през седмицата) сподели, че именно БСП са вкарали държавния глава в "гейта". "Всички останаха с впечатление, че имате защитна реакция, за да не се споменава Радев. Но той не фигурира никъде в доклада на комисията. Вие го наложихте като опорна точка", обърна се Цветанов към социалистите. Според него от левицата създавали "лош образ на президента", а целта на комисията била "да се стигне до истината, тъй като за изтребители ще се похарчат милион и половина лева от джоба на данъкоплатците". Цветанов подчерта и че Румен Радев не е президент на БСП, тъй като за него са гласували над два милиона души, а при пълна мобилизация социалистите събирали по-малко от един милион гласа. На малко по-късен етап началникът на герберите в парламента се извини на Радев за "някои лични нападки от негови депутати".

Колкото до избора на изтребителите, сагата съвсем не е изчерпана. В своя доклад анкетната комисия препоръча на военното ведомство да върне процедурата на по-ранен етап. Това предполага, че ще се направи ново класиране на офертите и списъкът ще бъде предложен за разглеждане в парламента.

Докладът бе приет от депутатите със 126 гласа "за" срещу 59 "против" и 4 "въздържали се".

Facebook logo
Бъдете с нас и във