Банкеръ Daily

Общество и политика

БХК прожектира имената на 23 убити жени върху сградата на парламента

Имената на 23 жени, убити от мъже в България, бяха прожектирани върху парламента, в рамките на акцията “23 причини” в защита на Истанбулската конвенция. Организаторите са от Български хелзинкски комитет. 

23-те жени, чиито имена бяха прожектирани на фасадата на Народното събрание,  са само малка част от всички, загубили живота си в ръцете на партньор, роднина или отблъснат мъж през последните 5 години в България, подчертаха от организацията. 

“Бройката в акцията е просто символ – всяко едно от тези 23 имена е причина за ратификацията, както и повод за размисъл по време на дебата на 23-ти януари.  Последните убийства на жени хвърлиха светлина върху сериозни пропуски в българското законодателство и прилагането му. Всяка четвърта жена в страната е жертва на домашно насилие", добавиха от БХК. 

Акцията цели да върне фокуса върху истинското съдържание на Истанбулската конвенция и да спре фалшификациите, подмяната в дебата и умишлените опити да се саботира ратифицирането ѝ. Конвенцията е изключително важен международен документ, който дава възможност да се приеме цялостен пакет от мерки, адресиращи недостатъците на българската система в превенцията, защитата от и преследването на домашното насилие и насилието над жени, заявиха още правозащитниците, като изтъкнаха, че акцията е част от кампанията за ратифициране на конвенцията, подкрепена от около 200 български организации. 

Широка обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на конвенцията ще се проведе във вториник (23 януари). Дебатът е организиран от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във