Банкеръ Daily

Общество и политика

Безплатно в общинските музеи и Зоологическата градина на 24 май

На 24 май по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост общинските музеи и галерии ще работят с безплатен вход. Столичаните и гостите на града ще могат да посетят с вход свободен  Зоологическата градина – София, парка музей „Врана“, Регионалния исторически музей – София и Софийската градска художествена галерия.

В Регионалния исторически музей могат да бъдат видени както важни експонати, свързани с историята на града, така и изложба, посветена на археологията на София и Софийско, софийската шевица;  изложба, свързана с неолитното селище в Слатина "В зората на европейската цивилизация: Слатина – София на 8 хиляди години". В Зоопарка с обновени местообитания са големите котки, сурикатите и бодливите свинчета.

Тържествени събития в София:

10:30 часа
Празнично шествие от Археологическия музей до паметника на Св. св. Кирил и Методий пред Националната библиотека

Организатори на шествието: Столична община и Министерство на образованието и науката на Република България

11:00 часа
Официална церемония пред паметника на Св. св. Кирил и Методий пред Националната библиотека

Водещ на церемонията ще бъде Мариус Донкин – актьор и директор на Народния театър „Иван Вазов”.

Стихотворението „Аз съм българче” от Иван Вазов ще изпълнят Симеон Йорданов и Борислава Петрова, ученици от I клас в Националния учебен комплекс по култура – Горна  баня.

Тържествено слово за празника ще произнесе писателят Деян Енев.

Поздравителни слова ще произнесат Румен Радев – президент на Република България, Йорданка Фандъкова – кмет на София, Красимир Вълчев – министър на образованието и науката на Република България.

В церемонията ще участват ученици от I клас на 133. СУ „А. С. Пушкин” и Младежката хорова капела към Националното музикално училище „Любомир Пипков” с диригент Татяна Христова.

Организатор на официалната церемония: Столична община

11:30 часа
Изложба "Българската ръкописна традиция през вековете" в Националната библиотека.

Facebook logo
Бъдете с нас и във