Банкеръ Weekly

Общество и политика

Без машинно гласуване, но с камери в секциите

Данаил Кирилов

Изненадващо ГЕРБ даде заден ход за премахването на номерата пред имената на партиите в интегралната бюлетина. Парламентът прие през седмицата на първо четене два законопроекта за промени в Изборния кодекс - на управляващите и на партия "Воля". От разискванията обаче стана ясно, че преди второто четене ще бъдат направени сериозни корекции в някои текстове.   

В проекта на ГЕРБ и "Обединени патриоти" е записано, че пред названията на партиите и коалициите няма да се поставят цифри с цел изключване на ефекта 15/15 при преференциалното гласуване. От ДПС се възпротивиха на тази идея. Хамид Хамид обясни, че това не е добър вариант за решаване на проблема. Той посочи, че в медиите са се появили коментари, че липсата на номера е въвеждане на образователен ценз за гласуване. Така избирателите ще трябва да могат да четат, за да знаят за кого гласуват. От Движението щели да предложат друга опция между първо и второ четене. Според Хамид обаче е най-добре преференциалното гласуване направо да отпадне. Във всеки случай ДПС ще поиска и това, когато в пленарната зала ще се гласува текст по текст.

От своя страна шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ каза, че би предложил номерата в бюлетините да останат. Той смята, че ефектът 15/15 може да се изчисти чрез въвеждане на такава номерация, че числата на политическите сили и на отделните кандидати в листите да не съвпадат. Но от "Обединени патриоти" не останаха доволни от този развой на нещата. Депутатът от ВМРО Юлиан Ангелов изтъкна, че за тях е важно номерата на партиите да отпаднат. Хората трябвало да са интелигентни и да не гласуват за числа.

От БСП скочиха срещу фактическото отпадане на машинното и електронното гласуване. Според приетия на първо четене вариант на управляващите машини ще има най-малко в 1000 секции, общо обаче те са над 12 000. Предложението на ГЕРБ и "Обединени патриоти" е Централната избирателна комисия (ЦИК) да определя броя и номерата на избирателните секции, в които да има такова гласуване. В законопроекта е записано и да не се провежда машинно гласуване в секции с по-малко от 300 избиратели  при гласуване с подвижна избирателна кутия, в секции в лечебни заведения, домове за стари хора и плавателни съдове, както и в избирателни секции извън страната.

Машинното гласуване всъщност беше една от темите, по която имаше най-разгорещени спорове. Депутатите от "БСП за България" държаха на неговото цялостно въвеждане.

"В мотивите на ГЕРБ в разглеждания законопроект е отбелязано, че целите са да се подобри правната рамка и да се създаде по-ефективен процес за провеждане на избори. Не за първи път се пишат и четат думи и шаблонни изречения без особено голям смисъл. Но с този проект се постигат нови низини в законотворчеството на 44-ото Народно събрание. Въобще с дневния ред тази седмица, с Изборния кодекс, с Наказателния кодекс и най-вече с предложенията по антикорупционния закон ще завършим годината с фойерверки и ще гръмнем тържествено във въздуха всички възможни стандарти на законотворчеството в процедурен, правен и политически смисъл", заяви от трибуната заместник-председателят на лявата парламентарна група Крум Зарков. Той защити позицията на социалистите за повсеместно въвеждане на машинно гласуване с думите: "Нашата страна - България, е страна на космонавти и горда с постижения в IT сектора, но катастрофира пред елементарното изискване на Изборния кодекс за няколко прости машини, оборудвани с не особено сложен софтуер!"

Зарков попита още по какви критерии ЦИК ще избере къде да има или да няма машини за гласуване, каквото е предложението на управляващите. Според него отговорът е прост - или някой не иска да има машинно гласуване, или вносителите искат да угодят на ЦИК, разтоварвайки ги от това задължение.

От партията на Доган също поискаха машинното гласуване да стане масово и дори са на мнение, че вотът с хартия трябва изобщо да отпадне. Според Движението машинният вот може да върне доверието в изборния процес, а скъпата цена за въвеждането му е мит. "Няма да има невалидни бюлетини. Дори и да има, броят им ще бъде минимизиран", отбеляза депутатът Йордан Цонев.

"Държавата има възможност да осигури машини за всички секции. Въпросите са: струва ли си това? Кому е изгодно това?", попита риторично Данаил Кирилов. Според него машинното гласуване не опростява изборния процес, защото резултатът от него не се отчита автоматично, а се отразява в протоколите на избирателните секции чрез преброяването на разписките. Това на практика означавало, че има двойно преброяване по този способ. Кирилов посочи, че недостатъци освен грешките са и случаите, в които паметта не е била предадена на флашка от съответната машина в секционните избирателни комисии.

Що се отнася до електронното дистанционно гласуване, управляващите имали амбицията то да стане факт, но когато имаме технологична сигурност и обезпеченост на процеса. Председателят на парламентарната правна комисия защити и текстовете, в които се предлага електронното гласуване да бъде реализирано поетапно, след осигуряване на достатъчно гаранции за тайната на вота. Но до цялостната реализация трябвало да се премине през допълнителни проучвания, въз основа на които да се постави разумен срок.

Въпреки възраженията си  ДПС все пак подкрепи законопроекта на управляващите. Срещу него се обяви само БСП.

Приет беше и вторият  законопроект за изменение на Изборния кодекс - на "Воля". Той предлага да има монтирани камери за видеонаблюдение във всяка изборна секция. Второто предложение на хората на Веселин Марешки е партиите и коалициите, които имат избрани членове на Европейския парламент, но не са представени в българското Народно събрание, да не могат да предлагат членове на районните, общинските и секционните избирателни комисии.

Интервю по същата тема - на стр. 11

Facebook logo
Бъдете с нас и във