Банкеръ Daily

Общество и политика

Бенчев и Митьо Очите - "далечни познати"

Заместник-председателят на общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев даде изявление, след като бе освободен от ареста. "Просто попаднах на неудобно място с неудобни хора", каза Бенчев. Той бе арестуван в Истанбул заедно с Димитър Желязков - Митьо Очите и бившия депутат от ДПС Несрин Узун. 

Бенчев заяви, че познавал бегло Желязков. По думите му двамата били далечни познати. "Нищо незаконно не съм направил", добави той

Междувременно БСП отхвърли твърденията за получени дарения от Бенчо Бенчев.

"По повод информацията за постъпили дарения от Бенчо Бенчев в кампании на БСП, заявяваме че същият не е правил такива на партията. По решение на общинските съветници от БСП в Бургас, групата събира по 70 лв., месечно, за дейността си. Други финансови взаимоотношения БСП няма с Бенчев", се казва в позиция на социалистите.

По-рано бургаският общински съветник от левицата Чанко Мирчев каза, че Бенчев е "помагал" на структурата на БСП в Бургас. "Дали са били 20, 30 или 50 не мога да ви кажа, но е помагал, води се отчетност", обясни Мирчев пред bTV.

Очаква се Бенчев и шофьорът му да бъдат обвинени за лично укривателство. Прокурорите от специализираната прокуратура са отделили достатъчно материали и доказателства за образуване на досъдебно производство за укриването на Димитър Желязков. Тези материали трябва да бъдат изпратени на Районна прокуратура Бургас, която е компетентната да разследва това престъпление. Според събраните до момента доказателства Бенчев и шофьорът му са укрили Димитър Желязков, като първо с автомобил - собственост на фирма на Бенчев, са превозили Митьо Очите от Гърция до Турция. Това е станало в момент, когато вече е била издадена Европейска заповед за ареста на Желязков.

След издаването на червена бюлетина за издирването му от Интерпол - Бенчев и шофьорът му са наели на свое име хотелски стаи в Истанбул, където Димитър Желязков е пребивавал и беше задържан в събота.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във