Банкеръ Daily

Общество и политика

Бенчев дарил куп пари на БСП

БСП е получила десетки хиляди левове под формата на дарения от общинския съветник в Бургас Бенчо Бенчев. Това стана ясно от думите на "червения общинар" Чанко Мирчев пред bTV. 

Бенчев бе арестуван заедно с  Димитър Желязков - Митьо Очите в хотел в Истанбул. Твърди се, че двамата са имали общ бизнес.

"Дали са били 20, 30 или 50 не мога да ви кажа, но е помагал, води се отчетност", изтъкна Мирчев. Според него обаче е мантра, че Бенчев е помагал със "стотици хиляди лева, едва ли не милиони".

Бенчев винаги е бил лоялен към БСП, изповядва леви убеждения. Ако имахме някаква информация за неговите нерегламентирани връзки с криминалния контингент, нямаше да бъде издигнат като общински съветник", отбеляза Мирчев.

БСП се разграничи от Бенчев, който не е член на партията, и поиска оставката му като общински съветник и зам.-председател на Общинския съвет в Бургас.

По-рано Бенчев бе освободен от ареста. Очаква се той и шофьорът му да бъдат обвинени за лично укривателство. Прокурорите от специализираната прокуратура са отделили достатъчно материали и доказателства за образуване на досъдебно производство за укриването на Димитър Желязков, съобщава БНТ.

Тези материали трябва да бъдат изпратени на Районна прокуратура Бургас, която е компетентната да разследва това престъпление.

Според събраните до момента доказателства Бенчев и шофьорът му са укрили Димитър Желязков, като първо с автомобил - собственост на фирма на Бенчев, са превозили Митьо Очите от Гърция до Турция. Това е станало в момент, когато вече е била издадена Европейска заповед за ареста на Желязков.

След издаването на червена бюлетина за издирването му от Интерпол - Бенчев и шофьорът му са наели на свое име хотелски стаи в Истанбул, където Димитър Желязков е пребивавал и беше задържан в събота.

Facebook logo
Бъдете с нас и във