Банкеръ Weekly

Общество и политика

Бащицата не забрави дечицата

Валентин Радев и Николай Нанков
S 250 fc1a5fe8 3c2d 4145 a479 f3578291106c

"На мен ми е най-мъчно, че сменям министрите. От деца съм ги отгледал..." Така преди време премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов коментира отстраняването на Николай Нанков, Ивайло Московски и Валентин Радев от министерските им кресла. Но ето, че много бързо всеки от тримата, подали оставка заради трагедията край Своге, отнела живота на 20 души, намери ново поприще. Кое от кое по-престижно и все свързано с държавното управление...

За кратко Нанков се подвизаваше в Народното събрание, тъй като на последните парламентарни избори бе избран за депутат от листите на ГЕРБ. В началото на седмицата той подаде оставка, само че остана безработен буквално за броени минути. На 10 октомври тя бе приета, след което излезе решението на Министерския съвет, с което бе потвърдено, че се завръща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, но вече като заместник на новоназначения министър Петя Аврамова. Нанков заемаше заместникминистерския пост в регионалното ведомство и по времето на Лиляна Павлова. Сега заменя Малина Крумова, която пък ще застане начело на бъдещата държавна агенция, която ще има за задача да повиши безопасността по пътищата и да намали броя на жертвите при катастрофи. Идеята за агенцията също се роди след злополуката край Своге. Впрочем досега обвинен за нея все още е само шофьорът на автобуса. 

Оттеглянето на Нанков и поредното му включване в изпълнителната власт, разбира се,  доведе до политически пререкания в Сградата на съединението. От БСП скочиха срещу кадровата политика на управляващите, изтъквайки, че ГЕРБ са поели отговорност за трагедията по "мафиотски тип". Червената партия заяви, че в случая вече не става дума за отговорност, а за смяна на местата и продължаване на същата линия. 

"ГЕРБ и "Обединени патриоти" доказахме, че можем да носим морална отговорност. И достойният Валентин Радев, и достойният Ивайло Московски, и достойният Николай Нанков подадоха оставките си. В Бяла загинаха български граждани, а вие не понесохте никаква морална отговорност. Българските избиратели не ви дадоха възможността да имате следващ управленски мандат. Дълги години няма и да го имате", отвърна на свой ред Цветан Цветанов. 

Както вече е известно, Ивайло Московски пък намери тих пристан в Москва, след като бе предложен от правителството за вицепрезидент на Черноморската банка за търговия и развитие. В началото на месеца президентът на банката Дмитрий Панкин посети България и номинацията му бе официално представена. Според информация от финансовото ведомство кандидатурата на Московски ще бъде разгледана от борда на кредитната институция през ноември. Понастоящем този пост се заема от Нина Ставрева - бивш шеф на кабинета на Пламен Орешарски от времето му на финансов министър в тройната коалиция. Тя беше посочена за него от Орешарски вече в качеството му на премиер, а после одобрена от втория кабинет "Борисов" през 2014 година. Мандатът й изтича в края на тази година.

Бившият МВР шеф Валентин Радев, чието време в силовото министерство ще се запомни най-вече с неуспешната акция по залавянето на избягалия, а впоследствие и убит затворник Владимир Пелов, засега остава депутат. Той бе такъв и в предишния парламент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във