Банкеръ Daily

Общество и политика

БАН ще протестира по време на европредседателството

Учените от БАН започват безсрочни протести, докато държавата не изпълни исканията им задопълнителни средства, с които да се увеличат както заплатите, така и стипендиите на докторантите.
 
От Общото събрание на академията оценяват бюджетната субсидия за 2018 г. като ликвидационна и настояват възнаграждението на младия учен да се изравни със заплатата на младия учител.

В началото на следващата година учените ще решат кога ще излязат на улицата, а едновременно с това ще сезират европейските институции, както и омбудсмана Мая Манолова за нарушеното им конституционно право да получават заплащане, съответстващо на извършената от тях работа.
 
2017-та година - младите учени в БАН получават заплата, с 50 лева по-висока от тази на чистачките. Средната работна заплата в академията - 755 лева. 2018-та година - планираният бюджет е в размер на 83 милиона лева, като близо 15 млн. ще бъдат разходите за членски внос в различни организации, дейността в полза на държавата, сметките за ток, вода, парно, охрана, както и стипендиите на докторантите.

Десетки учени напускат БАН всеки месец, заяви проф. Евелина Славчева, директор на института по електрохимия.
 
Учените от БАН участват в проекти и тази дейност формира около 40% от бюджета на академията, обясни доц. Ива Угринова, директор на института по молекулярна биология. Но това не носи почти никакво увеличение на заплатите, защото или няма такова перо, или подобен разход се ограничава до 10% от стойността на проекта.

Общото събрание на БАН настоява за допълнително финансиране в размер на 38 млн. лева за увеличаване на заплатите и изравняване на заплатата на младия учен с тази на младия учител. От академията искат също стипендията на докторантите, която през 2018 г. ще стане 500 лева, да се увеличи на 765 лева, а също така държавата да отпусне поощрителна субсидия, заради високите научни резултати на учените.

Facebook logo
Бъдете с нас и във