Банкеръ Daily

Общество и политика

БАН, НИМХ и МОН ще подпишат споразумение

Сега завърши Общото събрание на учените в Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/, с което дадохме мандат за подписване на договореното в петък споразумение между БАН, НИМХ и МОН, и излъчихме екип за преговори, ако това се налага. Това съобщи за БТА бившият директор на НИМХ проф.Христомир Брънзов.

"Бе решено, когато се подпише споразумението, от НИМХ да изпратят повече от една кандидатура за изпълняващ длъжността директор на НИМХ на Управителния съвет /УС/ на БАН, за да го избере и назначи. Трябва да се разбере кога ще бъде подписано това споразумение, за да изпратим след това кандидатурите", каза проф.Брънзов.

На въпрос дали утре от НИМХ ще спрат с прогнозите на времето, както бяха обявили, че на 18 септември ще спрат работа заради това, че от 30 август са без директор, проф.Брънзов отговори, че "възможността за спирането е чисто обективна, защото нямаме никакви графици за денонощна работа и няма кой да ги утвърди". Затова работещите в НИМХ трябва да преминат от 24-часови дежурства към нормален работен ден.

"Отделно НИМХ е притиснат от неплатени сметки за всякакви комуникации и ако се спре електроенергията и различните комуникации, тотално ще спрем.  Ако започне такъв режим на работа в НИМХ, прогнозата за времето няма да се актуализира няколко пъти в денонощието, както е сега, но това е свързано и с всичките системи за ранно предупреждение за бедствия, които НИМХ поддържа при 24-часовия режим на работа. Затова освен моята кандидатура за изпълняващ длъжността "директор" на НИМХ, колегите ми излъчиха още една кандидатура - на проф.Пламен Минов", каза проф.Брънзов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във