Банкеръ Weekly

Общество и политика

БАН не дава развод на синоптиците

Министърът на образованието Красимир Вълчев информира за срещата на премиера Бойко Борисов със служители на НИМХ.

Премиерът Бойко Борисов e дал срок до 22 август БАН и Националният институт по метеорология и ходрология да намерят решение на проблема с финансирането, обяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев след среща на двете страни в Министерския съвет.

Той обобщи, че НИМХ категорично настоява да излезе извън БАН, което академията не подкрепя. Причините били както финансови, така и лично отношение. "Ние сме готови да подкрепим всяко решение. Това е въпрос, който трябва да бъде обсъден от БАН, но ние не можем да останем безучастни, защото НИМХ обслужва седем или осем сектора", обясни Вълчев. Министърът допълни, че вариантите, които ще се търсят от двете страни, ще са в посока да се даде по-голяма самостоятелност на метеоролозите, така че дейността им да не спре.

От думите на Вълчев стана ясно също така, че следващата седмица по време на заседанието на Министерския съвет ще бъдат гласувани близо 20 млн. лв. допълнителни средства за научни изследвания. Осемнайсет милиона от тях щели да са за национални научни програми в различни области - медицина, растениевъдство, животновъдство, за подобряване качеството на въздуха и др. И по-точно - за подпомагане на научните изследвания и обвързването им с потребностите, които имат различните сектори.

Вълчев уточни, че с около 1.5 млн. лв. ще бъдат увеличени стипендиите на докторантите и студентите за тази година. "Целта е да насочим повече средства към научните организации и училищата, където има повече научна дейност. И по този начин да задържим повече млади хора в научната работа", каза още той.

Председателят на БАН Юлиан Ревалски също взе отношение по темата и предложи от догодина бюджетът на академията да се прави по различен начин и дейности, като тази на НИМХ, да бъдат финансирани отделно. Тоест  да се знае, че парите за тях са гласувани от Министерския съвет и Народното събрание, и няма да се налага БАН да ги преразпределя.

"Ако правителството желае да има хидрометеорологична служба, която да е на подчинение на Министерския съвет или на някое от министерствата, ще обсъдим този въпрос и ще се постараем на базата на това, което съществува в НИМХ, да бъде изградена такава служба. Това механично изваждане на един институт преди шест-седем години беше предложено като вариант, който да разформирова БАН", отбеляза Ревалски по повод желанието на синоптиците да се отделят и да отидат под шапката на образователното ведомство. Той не скри, че ръководството на БАН разглежда това като прецедент, насочен в посока разформироване на академията, тъй като "утре и друг институт  ще пожелае същото".

Facebook logo
Бъдете с нас и във