Банкеръ Daily

Общество и политика

Баба Дора се срещна със земеделския министър, получава 100 кози

Скандали и напрежение след решението да бъдат ликвидирани стадата от животни в зоната на чумата в Ямболско. Едно от тях е прословутото стадо на баба Дора от Шарково. Другото е на животновъд от съседното село Болярово. Лично земеделският министър се срещна със собствениците на животните, които трябва да бъдат евтаназирани.

Порожанов уточни, че в стадото на баба Дора положителна проба не е открита. Задължително е обаче то да бъде евтаназирано, тъй като е било в контакт с други болни животни. Министърът каза, че има и решение за случая на баба Дора. Той е разговарял с животновъди от района, които обещали, че ще подарят на стопанката 100 кози.

„Не е леко на никой, трябва да де справим с болестта“, подчерта Порожанов и допълни, че при положителните проби трябват мерки.

Порожанов обяви, че втора проба ще се вземе от стадото в град Болярово, където по-рано днес Българската агенция по безопасност на храните обяви вторично огнище на чума по дребните преживни животни. 

Причината е, че фермата е отдалечена от другите и животните са на оборен режим и не са имали физически контакт с други стада. Ще се прави стриктна дезинфекция и контрол. Заповедта на директора на БАБХ за мерките в Болярово остава в сила, но изпълнението се спира до излизане на резултатите от лабораторните изследвания. Решението е консултирано с Крис де Клерк, експерт на ЕС, част от ветеринарния екип за спешни ситуации на ЕС (CVET).

В щаба за чумата по дребните преживни животни, участваха министър Порожанов, областният управител на Ямбол – Димитър Иванов, директорът на Областна дирекция на МВР в Ямбол- старши комисар Генчо Иванов, кметът на Елхово Петър Киров,  кметът на Болярово Христо Христов, както и ветеринари.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във