Банкеръ Weekly

Общество и политика

Атракцията Симеонов и "спасителят" Сидеров

Парламентарното заседание в четвъртък (22 ноември) започна при минимален кворум от 121 депутати и бе потвърден след поименна проверка, поискана от БСП. Журналистическият интерес обаче бе прикован към завръщането на Валери Симеонов в сградата на съединението като редови народен представител. При влизането в пленарната зала Симеонов каза единствено, че се "чувства добре". Там той остана около час, а на излизане буквално бе обсаден в кулоарите от камери и репортери с микрофони. Основните питания бяха за наследника му на вицепремиерския пост и бивш шеф на неговия политически кабинет Марияна Николова, за климата в "Обединени патриоти" и отношенията с председателя на парламентарната група и председател на "Атака" Волен Сидеров.

Симеонов обаче бе доста лаконичен в изказа си и като цяло недоумяваше какво е продиктувало интереса към връщането му в парламента. Лидерът на НФСБ отхвърли твърденията, че има лични отношения с Николова и я засипа с похвали. Определи я като професионалист и добре подготвен администратор. "Това е човекът, който беше в основата на реализацията на всички, бих ги нарекъл, действия или успехи. Тя е юристка и подготвяше всяко решение, било то на Министерския съвет, било то като законопрект, било като наредби", обясни бившият вицепремиер. Николова участвала в изготвянето на текстовете за чистотата на въздуха и приемането на наредбите за твърдите горива. А нейно преимущество било, че не е политик.

Въпросът защо "Атака" не са подкрепили номинацията й бе пренасочен към Волен Сидеров. Самият Сидеров разясни, че не е подкрепил избора на  Николова за вицепремиер, защото имал лични причини - не знаел на какво е способна. Неговите депутати пък отсъствали от залата, тъй като сами го решили и не били кукли на конци. Той изтъкна и че се жертвал да има най-малко депутати в "Обединени патриоти", за да спаси управлението. Освен това критикувал Симеонов като част от управлението, а не като стар познат от гимназията.

Отвъд положението при патриотите, интересен щрих бе едно от изказванията на соцлидерката Корнелия Нинова, която зададе задочен въпрос от парламентарната трибуна на премиера Бойко Борисов. "Кой, къде и на какво основание е решил срещите ми в страната да се провеждат под полицейско наблюдение?", запита тя. Нинова поиска директен отговор от Борисов, след като получила неофициална информация, че на полицията било наредено да следи всяко нейно движение. По думите й в Ямбол и селата Малко и Голямо Шарково била посрещната от полицейски патрули. "В едно от населените места попитах полицаите, дори си позволих да се пошегувам - какво става, да не сме обявили извънредно положение, та толкова полиция е струпана, и получих следния отговор: "Изпълняваме нареждане от София". Тук искам да поднеса уважението си към редовите служители на МВР. Те си вършат работата. На въпроса ми - какво е това нареждане, отговорът беше: "Да не Ви изпускаме от очи", разказа председателката на БСП. 

Отговор от ГЕРБ не последва и работата на парламента премина към обсъжданията на ветото на президента Румен Радев върху текстовете от Закона за корпоративното подоходно облагане, които предвиждат увеличение на данъка за по-старите коли. За целта работното време на депутатите бе удължено до приключване на гласуването. Очаквано ветото бе преодоляно с гласовете на ГЕРБ, Патриотите и "Воля". 

Още по темата - на стр. 9

Facebook logo
Бъдете с нас и във