Банкеръ Daily

Общество и политика

Ананиев: Джипитата да седнат и да работят, не да протестират

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев призова за етика в отношенията между властта и личните лекари. Ананиев настоя джипитата да седнат и да работят, вместо да протестират.

Здравният министър сподели, че е очаквал покана за среща с недоволстващите лекари. Такава обаче не получил. Ананиев отбеляза също така, че не е в неговите правомощия да внася предложение за промяна в законодателството с цел отпадане на издаването на финансови бонове.

"Откровено казано бях много неприятно изненадан от това, че те точно на днешния ден, когато се събира Съвета на министрите в здравеопазването, решиха да демонстрират по този начин своето недоволство. Знаете, че ние сме запознати с абсолютно всички искания. Започнахме диалога преди месец и половина и тогава се разбрахме, че ще продължим този диалог след като те имат конкретни предложения. Очакваме вместо да се разбираме чрез вас медиите или с протестни декларации, очакваме ги, когато бъдат готови да седнем на масата и да продължим този диалог", посочи Кирил Ананиев след заседанието на ниво ЕС в НДК.

Той увери, че работниците в РЗИ ще получат своето 18% увеличение на заплатите с парите за допълнително материално стимулиране. 

Общопрактикуващите лекари обявиха, че излизат на нов протест. Основната причина е бюрокрацията - те настояват за намаляване на административните им дейности и задължения, които рефлектират негативно върху обслужването на пациентите.

"Тежи грубото администриране - от един преглед 10-15 минути остават минута-две-три. В момента всичко е на хартия и всяка година подписването на договори с касата е свързано с „едни купища документи”, коментира д-р Николай Брънзалов от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари

Семейните лекари искат законодателна промяна за отпадане на отчетите с описите на касовите бележки, както и всички освободени от потребителка такса да я плащат в пълен размер, а сумите да им бъдат възстановявани от съответните институции. Според джипитата потребителската такса трябва да е 1% от минималната заплата, а 24-часовото им разположение на пациентите да отпадне.

Facebook logo
Бъдете с нас и във