Банкеръ Daily

Общество и политика

Албания няма да пречи на никой да се определи като българин

Външният министър Екатерина Захариева се срещна с президента на Албания Илир Мета, като част от балканската си обиколка. "Разчитаме много на вас и оценяваме усилията на България за разширяването на Европейския съюз в Западните Балкани. Искаме да си напишем домашното по най-добрия начин", заяви Мета след срещата със Захариева.

Албания е втората държава от обиколката й. Вчера тя посети Сърбия, където обяви, че България ще подкрепи по всякакъв начин еврочленството на Сърбия в Европейския съюз.

Предвижда се в следващите седмици тя да посети Македония, Черна Гора, Босна и Херцеговина. Очаква се в началото на август премиерът Бойко Борисов и министър-председателят на Македония Зоран Заев, да подпишат договора за добросъседство, като първоначалната идея е това да стане на македонския национален празник на 2 август.

Захариева заяви, че отношенията между България и Албания са отлични, политическият диалог се води на всички нива и държавниците трябва да работят за увеличаване и на икономическите връзки. "Приоритет на нашето председателство на Съвета на Европейския съюз е разширяването на Западните Балкани и да покажем това не само на думи", смята още вицепремиерът. Захариева е обяснила на албанския президент, че членството в Европейския съюз има пряк ефект върху доходите, инфраструктурата и финансовия растеж на страната. Затова е препоръчала Албания да работи, за да покрие критериите за членство: върховенството на закона, административната реформа, борбата с организираната престъпност и правата на човека.

Вицепремиерът е поставила въпроса за признаването на българското малцинство в Албания. "Имаме обща история и мислим, че нашето малцинство може да бъде мост между двете ни държави", е заявила Захариева.

Президентът Илир Мета е обещал, че "никой не може да бъде дискредитиран в Албания и да му се пречи да се самоопредели като българин". Той каза, че като тийнейджър се е възхищавал на българската школа по вдигане на тежести, тъй като самият той бил тренирал този спорт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във