Банкеръ Daily

Общество и политика

Агайн си отиде, ужилените от "Олимпик" ще почакат

S 250 a8e913ea cd7f 44c9 893c 6fffc1804d20
S 250 4a4dcb0d 8302 4e6c 8d15 251c7f48a6cb
S 250 495b64f8 17df 4f29 8821 dc9087e44038

Парламентът се събра извънредно във вторник (21 август) с цел да се стигне до общо решение за разрешаване на кризите с фалиралия кипърски застраховател "Олимпик" и сринатия в продължение на 10 дни Търговски регистър. По стара традиция обаче решение бе намерено само за кадрови промени, а хората, които ежедневно губят пари заради двата казуса останаха в режим на изчакване.

Отстраниха Ралица Агайн

По-конкретно, системните политически сили успяха да постигнат съгласие само за отстраняването на Ралица Агайн от поста заместник-председател на Комисията за финансов надзор, въпреки че немалко парламентаристи изказаха позиции, че регулаторът е изпълнил своите правомощия след фалита на "Олимпик". Със 138 гласа "за", 3 против и трима "въздържали се", депутатите прекратиха правомощията на Агайн, чиято оставка беше поискана от правителството ден по-рано. 

Отделно, парламентът прие предложение на ГЕРБ, което предвижда вицепремиерът Екатерина Захариева, съвместно с КФН, да предприеме действия за помощ на засегнатите от "Олимпик". Промени в Застрахователния кодекс няма да се правят, което означава, че казусът ще се реши спрямо кипърското законодателство. Освен това, управляващата партия задължи КФН да представи отчет за дейността си по казуса "Олимпик" и актуални данни за постъпленията в Гаранционния фонд. Тези отчети следва да бъдат представени пред депутатите на 7 септември.  

В свое проектопредложение БСП настояха за нарочни промени в застрахователния закон, чрез които да бъдат разписани механизмите за плащането на обезщетения на "ужилените" от "Олимпик". Припокриване с проекта на ГЕРБ имаше по отношение на отчетите на КФН. Но в крайна сметка предложението на БСП бе отхвърлено. 

В своя доклад Ралица Агайн обясни, че може Кипърският гаранционен фонд да осигури обезщетенията на клиентите на фалиралия застраховател "Олимпик". Потърпевшите ще подават искове към български гаранционен фонд, който ще изплаща парите на крайния клиент и после ще има отговорността да претендира за средствата от кипърската институция. 

Премиерът Бойко Борисов взе отношение по казуса, като от парламентарната трибуна призова да се сформира работна група, която да работи за обезщетяването на ужилените от "Олимпик". "Нека експертите работят пет-шест дни, ако трябва ще се съберем в събота, в неделя. Но днес такова решение не може да бъде взето", подчерта лидерът на ГЕРБ. 

Председателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" Волен Сидеров посочи, че "момента законът не ни позволява да помогнем на потребителите. Той се съгласи, че нужна експертна група, която да подготви промени. 

Така на практика се оказа, че засегнатите от фалита на "Олимпик" ще чакат. 

Социалистите искат още оставки

На извънреден брифинг социалистите поискаха оставката на цялото ръководство на Комисията за финансов надзор. От началото на миналата седмица те непрестанно настояват и за отстраняването на правосъдния министър Цецка Цачева заради срива на Търговския регистър. Председателката на левицата Корнелия Нинова пък заяви, че проблемите в държавата ще се решат само чрез оставка на цялото правителство. Нинова подчерта, че правителството не изпълнява програмата си, излъгало е избирателите и е сринало институциите и държавността. Така тя обясни и кризата с Търговския регистър.

Премиерът Бойко Борисов отвърна на тези искания с думите: "Няма да угаждаме на БСП и на всеки шест месеца да правим предсрочни избори." Според него за кризата с "Олимпик" вина не носи цялата комисия, а заместник-председателят, отговарящ за надзора. Той сравни този случай с фалита на КТБ, посочвайки, че тогава отговорност е поел само зам.-председателя със съответния ресор. 

Ако имаме късмет

До края на седмица, ако сме късметлии, може да имаме напълно работещ Търговски регистър. Това стана ясно от изслушването на Борисов, което се проведе 10 дни след срива на системата. От държавната агенция "Електронно управление" дали уверение на премиера, че кризата е преодоляна, а до момента е възстановена базата данни до 17 юли 2018 година. До 31 август административните органи трябва да изготвят разработените от тях процедури за създаване на резервни копия на държавните регистри. В момента се работи и за създаване на държавно хранилище за резервни копия от данните от критичните регистри. Борисов допълни, че до 3 септември трябва да се извърши и анализ на преносния капацитет и да се подготви план за обезпечаване на данните.

Вадим "Лирекс" от дебата

Вторият ГЕРБ Цветан Цветанов попита партийния си шеф дали не става дума за умишлен саботаж от страна фирмата "Лирекс", която поддържа регистъра. "Нека не тръгваме в тази посока. В САЩ вече 2 години се занимават само с това как чрез кибератака има подмяна на избори. А това е държава, за която мисля, че няма съмнение, че службите са на изключително ниво. Дори държави с най-­напредналите демокрации като Холандия се отказаха от електронното гласуване", заяви Борисов и призова съпартийците си да не повдигат тази тема повече.

"През последните няколко дни, а и това което предстои през следващите ­е, че очакваме от фирма "Лирекс" и нейните експерти, които работят денонощно, да оправят регистъра. Но ако си вдигнат шапката направо ще ни сринат. А ние имаме вина от агенцията, на която това ѝ е била работата. И най-­неприятното е, че парите са дадени, новите дискове са дадени и се случи това нещо, така че нека не вкарваме дебата там", каза още министър-председателят.

Правосъдният министър Цецка Цачева отчете, че в доклад от 2017 г. е посочил 6 ИТ- проблема при Търговския регистър. По тази причина министерството е подписало договор за 3.6 млн. лв. за оборудване. "Но как е използвано то, трябва да питаме съответните специалисти", каза Цачева.

Въпросите дали Търговският регистър в действителност ще заработи към края на седмицата, какви са щетите за бизнеса и гражданите, изглежда също скоро няма да получат категоричен отговор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във