Банкеръ Daily

Общество и политика

97% от българските деца използват интернет

Липсата на комуникация в семейството и в училище е една от основните причини за това децата да попадат в капани в интернет. Около това мнение се обединиха ПР експертът Ива Екимова и Георги Апостолов от Центъра за безопасен интернет, който бяха гости на Нова телевизия. 

Според последното проучване на Центъра за безопасен интернет 97% от българските деца използват глобалната мрежа. Почти всички те сърфират из виртуалното пространство всеки ден. 40% от тях пък имат публични профили във Facebook. Най-застрашени от капаните, които мрежата крие, са децата на възраст между 8 и 14 години.
 
"Не е важно колко време едно дете прекарва, сърфирайки в мрежата, а какво точно търси и гледа там. Именно с нещата, които будят интерес у тийнейджърите и по-малките деца, трябва да са запознати майките и татковците", бяха единодушни гостите. 

„Трябва да има и дигитално образование. И то не е свързано с техника, а именно с поведението на децата в мрежата. Трябва дори да им се поставят задачи, които са им интересни”, коментира Георги Апостолов.

Изследователи от университета в Шефилд са установили, че самочувствието на подрастващите може да зависи от времето, прекарано в интернет. Според докладите им колкото повече децата прекарват времето си в популярните социални мрежи - Instagram, Facebook и WhatsApp, толкова по-малко са доволни от живота си. В изследването са участвали 4000 деца на възраст от 10 до 15 години. Те са били помолени да оценят своята удовлетвореност от различните аспекти на живота по скалата до седем.

Оказало се, че само един час на ден, прекаран в социалните мрежи, намалява с 14% вероятността детето да се радва на своето представяне в училище, на външния си вид или на това да бъде със семейството си. Това е три пъти повече от отчитаното от други изследвания негативно въздействие върху емоционалното състояние на децата, живеещи с разведени родители.
 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във