Банкеръ Daily

Общество и политика

В новия брой №49 на в. "БАНКЕРЪ" четете:

Земеделската реституция приключва с грабеж

Организиран институционален грабеж напук на всички вътрешни и международноправни норми и в разрез с решенията на българските и европейски съдилища. В това се изроди заключителният етап от земеделската реституция, който държавата очевадно няма намерение да приключи съобразно законовите си правомощия. За правоимащите собственици и за юристите целта на протакания от поземлената администрация вече две десетилетия процес е пределно ясна - да не остане земя за обезщетяване, а вместо нея наследниците да получат компенсационни бонове без реална стойност. Всичко за сагата - единствено в новия брой на в. "БАНКЕРЪ"

Депутатите подготвят правната рамка за влизане в Банковия съюз

Устремът  България да влезе в Банковия съюз и в Единния надзорен механизъм, изглежда, все пак  е успял да консолидира политиците от всички парламентарни партии.  Поне такова впечатление остави заседанието на бюджетната комисия в Народното събрание, което се проведе на 6 декември 2018-а. Бяха приети измененията в Закона за БНБ, а  чрез негови текстове - и в Закона за кредитните институции. Така се създава правната основа за кандидатстването на България за Банковия съюз и за Единния надзорен механизъм. 

Фирмените кредити в левове поскъпват

Цената на новоотпуснатите корпоративни заеми в левове,  макар и бавно, започва да пълзи нагоре. Това се вижда от последните данни на лихвената статистика на БНБ за октомври 2018-а.  За въпросния месец среднопретеглената лихва по новоотпуснатите бизнес кредити в национална валута е 4.08% годишно. В сравнение със септември 2018-а тя се е повишила с 0.16 процентни пункта, а в сравнение с октомври 2017-а ръстът й  е  0.07 процентни пункта. Това увеличение почти изцяло се дължи на големите кредити - тези над 1 млн. евро, сочи статистиката на БНБ. Още по темата ще научите от брой №49 на "БАНКЕРЪ".

"Варвари" обсаждат европейските телекоми

От години телекомуникационните компании са скучните работни коне на фондовите борси. Акциите им ценят инвеститорите, които харесват щедрите дивиденти, генерирани от подобния им на комуналните услуги бизнес, а напоследък - и сравнително устойчивите им на пазарните колебания котировки. Драстичното обезценяване на ценните книжа на играчите от сектора (борсовият индекс на едрите европейски телекоми Stoxx Europe 600 Telecommunications Index загуби 25% от пазарната си оценка от 2015-а досега) обаче привлече два базирани в Щатите хеджингови фонда, които купуват акции на телефонните компании и предлагат радикално решение - да отделят телефонните си мрежи.

Европа на пропуснатите възможности

Европа никога няма да е първокласна геополитическа сила, пише в свой  коментар редакторът на "Файненшъл таймс"   Волфганг Мюнхау,  провокиран от намеренията на Европейската комисия да атакува доминиращото влияние на американския долар на световните пазари, за  да се намали зависимостта на Европейския съюз от Щатите в хода на разширяващия се разрив в трансатлантическите връзки. Целта на занятието  е да се засили международната роля на единните европейски пари и да се увеличи употребата им в "стратегически сектори" като енергетика, добив и обработка на суровини  и самолетостроене. Какъв е планът на Брюксел? Ще разберете от новия брой на в. "БАНКЕРЪ".

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във