Банкеръ Daily

Общество и политика

В новия брой на вестник "БАНКЕРЪ" четете:

Залп от газови обещания

Българските енергийни специалисти се усетиха, че 2020 г. вече чука на вратата и точно тя ще бъде ключова за бъдещето на газовите доставки у нас. Заради това набързо бе актуализирана и енергийната стратегия на страната в частта й за доставките на синьо гориво. Документът бе лансиран ударно пред редица експерти и управляващи, а енергийният министър Теменужка Петкова се хвърли да обяснява как България трябва да извлече максимума от географското си положение. Промяната на параметрите в даден документ обаче не води до реални стъпки в едно или друго начинание, както показват и последните няколко подобни стратегии. Но сега нещата вече наистина ще се променят и даже ще се преобърнат. Очаквайте всичко по темата в новия ни брой!

Купувачът на "Банка Пиреос България" е ясен

На дневен ред на банковия календар се появи покупката на "Банка Пиреос България". И както се разбра, новият й собственик също е с гръцки произход -  "Юробанк", чията дъщерна институция у нас е  Пощенска банка.  Сделката, за чиято подготовка се говори  от месеци и за която "БАНКЕРЪ" писа още през юни, бе официално потвърдена в сряда (7 ноември).  Стойността на сделката е 75 млн. евро. Всичко по темата ще намерите в новия брой на „БАНКЕРЪ“.

Сбърканата политика ражда корупция и престъпност

Поредният корупционен мегаскандал - организираната престъпна схема за продажба на българско гражданство - подгря общественото недоволство и го фокусира върху "онези мафиоти там горе". Това бе естествено продължение на други афери, някои от които свързани с човешки жертви и страдания. Независимо дали става дума за документни измами, далавери при обществени поръчки, или за източване на еврофондове, вниманието (може би неслучайно) се насочва към конкретни злодеи и техните предполагаеми високопоставени покровители. Вижте в новия "БАНКЕРЪ"!

Планът за Витоша  отново "подгрява" скандали

Ново строителство, или спасение  за ски съоръжения и въжените  линии на територия на парк "Витоша“, предвиждат предложенията за промяна в плана за управление на природния парк? За пореден път този въпрос е напът да взриви трудно поддържания баланс в отношенията между еколози и привърженици  на идеята за превръщането на планината в атрактивна ски дестинация. Повече в "БАНКЕРЪ".

Хегемонията на долара е в риск

Може би най-важният резултат от изборите отвъд Атлантика на 6 ноември е разделеният конгрес - контрол на демократите върху Долната камара и превес на републиканците в Горната - сигурен фактор за възпрепятстване на бъдещите фискални намерения на президента Доналд Тръмп, респ. - за изчерпване на потенциала на фискалните стимули, когато щатското стопанство навлезе в 2019-а. Това  на свой ред  означава, че се вижда краят на възходящия лихвен цикъл на щатската централна банка, което подсказа, че доходността на облигациите е  близо  до върховите си стойности. Какво се случи, четете в новия ни брой.

Facebook logo
Бъдете с нас и във