Банкеръ Weekly

Общество и политика

Съдиите с пагони: Не ни унижавайте!

Мирен спомен "отпреди доклада": Ден на отворените врати в Софийската съдебна палата през април 2015-а

"До настоящия момент, в качеството си на съдии от Софийския военен съд, търпеливо и мълчаливо сме понасяли множество неоснователни критики. Но никой досега не си е позволявал публично да компрометира честта ни в професията и обществото", пише в писмо до Висшия съдебен съвет, от който се иска да се намеси, за да бъде дадена реална оценка за работата на жалващата се съдебна институция.

Повод за негодуванието на магистратите даде анализът на дейността на военните съдилища в страната в периода 2014-2015-а, който бе изготвен от съдии от Върховния касационен съд. Констатациите в него са повече от обезпокояващи - докладът е пълен с нелицеприятни оценки, включително и за "липса на капацитет" за решаването на дела.

Документът бе приет за сведение от ВСС на 13 септември. Веднага след това военните съдии от София се събраха и приеха "контрастановище", което вече е изпратено до Етичната комисия на ВСС и председателя на Върховния касационен съд. Становището им бе оповестено на 16 септември и гласи: "Считаме, че е налице грубо и преднамерено нарушаване на Кодекса за етично поведение на българските магистрати. Анализът доклад на ВКС съдържа безпочвени твърдения за незаконосъобразност, произволност и липса на справедливост в правораздавателната дейност на Софийския военен съд, и то в момент, в който на производство в съда са знакови дела с висок обществен интерес. Неоснователно се създава абсолютно нетърпима обстановка, която препятства нормалното протичане на работния процес в целия съд".

Повече по темата - в "Параграф 22".

Facebook logo
Бъдете с нас и във