Банкеръ Weekly

Общество и политика

Снеха обвиненията срещу шеф на КТБ

Така преди две години започна разследването по делото "КТБ"

Изпълнителният директор на Корпоративна търговска банка Орлин Русев вече не е обвиняем за участие в присвояването на 206 млн. лева. Тази информация, изтекла през седмицата в медиите, така и не бе потвърдена официално от прокуратурата. Така остава неясно какъв е бил мотивът й за снемане на обвинението.

През лятото на 2014-а, когато започнаха сътресенията в банката, Русев бе сред първите задържани. Тогава от прокуратурата обясниха, че въпросните 206 милиона са били присвоени от длъжностни лица на кредитната институция, които са опитвали да прикрият действията си чрез документи с невярно съдържание. За това престъпление бяха обвинени касиерката Маргарита Петрова, главната счетоводителка Мария Димова и заместничката й Борислава Тренева, както и Орлин Русев, за когото се твърдеше, че неправомерно е разрешил парите да бъдат изтеглени.

В хода на двегодишното разследване, което продължава и до днес под надзора на специализираната прокуратура, по делото "КТБ" бяха привлечени общо 14 обвиняеми, сред които другите изпълнителни директори на КТБ Илиан Зафиров, Георги Христов и Александър Панталеев, бившите подуправители на БНБ Румен Симеонов и Цветан Гунев, шефката на екипа за надзор в БНБ Славияна Данаилова-Велева, одиторите Снежанка Велева-Стефанова, Маргарита Голева и Красимир Хаджидинев, шефът на управление "Кредитиране" Георги Зяпков и мажоритарният собственик Цветан Василев.

Преди около два месеца се оказа, че по делото вече има съвсем нови обвинения: за участие в организирана престъпна група за източване на банката, начело на която според прокуратурата е стоял Цветан Василев. "Според анализа на доказателствата Цветан Василев е ръководител и организатор на организираната престъпна група, а останалите 13 лица са членове на групата, която е действала в периода от 1 януари 2009 г. до юли 2014 г.", каза тогава говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова. Освен това държавното обвинение отчете, че са събрани над 250 тома с доказателства и че са разпитани 475 свидетели. Отделно са извършени и над 133 експертизи и над 60 претърсвания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във