Банкеръ Daily

Общество и политика

4 млн. лева за култура по време на председателството на ЕС

За културната програма по време на Българското председателство на ЕС са предоставени 4 млн. лв.От тази сума над 1,6 млн. лв. ще бъдат разпределени за проекти на конкурсен принцип чрез Националния фонд "Култура". Това съобщи министърът на културата Боил Банов, който днес очерта приоритетите на правителството в областта на културата.

"Финансирането на проектен принцип е сред основните приоритети в програмата на правителството в частта за култура. Два млн.лв. са осигурени за дигитализирането на архива на Националния институт за недвижимо културно наследство. Част от средствата са за купуване на оборудване, за обучаване на служителите и за дигитализиране на материалите, свързани с паметниците от световно и национално значение. После на проектен принцип ще се финансира и дигитализирането на архивите за паметниците с местно значение", обясни Банов.

Сред приоритетите на правителството в областта на културата са националната стратегията за развитие на културата, опазването на културното наследство, нов начин за финансиране на читалищата, както и допълнително финансиране за галерии и музеи. По думите му ключови са и промени в закона за киното, които да дадат възможност за по-голям брой нови проекти годишно.

Целта в областта на сценични изкуства е „да се даде възможност за устойчивост и прогнозиране и догодина да имаме краен вариант на финансиране, който да даде удовлетворение, спокойствие и мащаб за развитие и дългосрочна визия“.

„Ще направим всичко възможно за осигуряване на повече средства и за подкрепа на всички театри, концертни зали и читалища, така че да ги привеждаме поетапно в адекватен вид на времето, в което живеем, и на изискванията на европейските стандарти“, каза още министър Банов.

За повечето от целите са необходими законови промени, върху които вече се работи, посочи той.


 

   Национален фонд „Култура“ вече приема проекти за културната програма на Българското председателство на Съвета на ЕС-2018, съобщи министърът. Той увери също така, че ремонтът на НДК ще приключи в срок, а перспективата е НДК да стане много сериозен конгресен център, след като мине периодът на председателството.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във