Банкеръ Daily

Новини

ВЪНШНИТЕ МИНИСТРИ НА БЪЛГАРИЯ И ИЗРАЕЛ ОБСЪДИХА ИКОНОМИЧЕСКОТО СЪТРУДНИЧЕСТВО

Засилването на икономическото сътрудничество между България и Израел обсъдиха в Ерусалим външните министри на двете страни Ивайло Калфин и Ципи Ливни. Министър Калфин разговаря със своя израелски колега в рамките на официалното посещение на президента Георги Първанов в Израел.
Като приоритетни области в сътрудничеството между двете страни бяха посочени енергетиката, селското стопанство, военното сътрудничество, туризмът.
Израелският външен министър предложи спасяването на българските евреи да стане тема на съвместен проект между двете страни. Според Ципи Ливни той би могъл да бъде представян и популяризиран по света като пример за диалог и разбирателство.
Сред обсъдените на срещата въпроси беше процесът в Близкия Изток. Ивайло Калфин посочи, че обратът на преговорите по въпроса не трябва да бъде в противопоставяне на религии и култури, а в конструктивно виждане за развитието на света срещу терора.
Двамата външни министри разговаряха също за иранската ядрена програма. По тази тема България се придържа към общата политика на Европейския съюз и към решенията на Съвета за сигурност на ООН, отбеляза Ивайло Калфин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във