Банкеръ Daily

Новини

ВНАСЯТ В МРРБ 6 ПРОЕКТА ЗА САНИРАНЕ НА СГРАД В БЛАГОЕВГРАД

6 предложения за финансиране за обновяване на жилищни сгради в Благоевград по проект на МРРБ и ПРООН са внесени в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Това съобщават от общинската администрация.
За саниране кандидатстват собствениците на блокове № 1, 15 и 24 в жк Запад, кооперация Преслав 1, блок Лилия и бл. 152 в Еленово.
До 10-и април комисия ще направи оценка за допустимост на кандидатите, след което ще бъдат подписани меморандуми с одобрените. През май експертна комисия ще извърши обстойно техническо и енергийно обследване на сградите, които ще бъдат санирани.
Същинската дейност по обновяването ще започне през юни.
Проектът на МРРБ и ПРООН осигурява цялостно саниране на жилищните сгради, като изцяло финансира общите части.
Живеещите в блоковете ще получат техническа помощ за реализиране на цялостното обновяване, контрол по изпълнение на дейностите, технически паспорт на сградите по европейски стандарти за енергийно сертифициране, субсидия, покриваща 20 % от стойността на строително-ремонтните дейности в собствените им жилища.

На собствениците на апартаменти, които са санирали жилищата си ще бъдат приспаднати сумите от общите разходи.

Съгласно подписания с МРРБ и ПРООН меморандум за логистична подкрепа, община Благоевград участва в благоустрояването на междублоковите пространства, като за целта осигурява 90 % от необходимите средства.

Първият блок в община Благоевград, намиращ се в ж.к. „Запад, който се санира по тази програма, ще бъде готов през май тази година, съобщи координаторът за Благоевград - г-жа Ани Калинкова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във