Банкеръ Daily

Новини

В СОФИЯ СА ОТЧЕТЕНИ ЕДВА 44% ОТ КОНСУМИРАНАТА ВОДА ПО МЕТОДИКАТА НА ДКЕВР

Над 56 % са неотчетените водни количества по методологията на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Това съобщи Добромир Симидчиев, директор „Капиталови инвестиции” в „Софийска вода”.
2 750 км е официалната дължина на водопроводната мрежа при получаването на концесията. Сега мрежата е над 4 100 км – това са новооткрити водопроводи са незаконни строежи. Това са водопроводи, правени по стопански начин без всякакви разрешителни. Проблемът с тях е сериозен. Работим заедно с общината, допълни Симидчиев. Ако ни се одобри бизнес планът, ние ще можем да направим исканите от нас инвестиции, категоричен бе експертът.
По думите му – за да се инвестира, е необходимо да се намерят средства за тези инвестиции. На въпрос дали очакват проблеми с одобряването на увеличението на цената на водата до 1.02 лв. без ДДС, от „Софийска вода” отговориха отрицателно. „Решението на ДКЕВР е такова. Услугата водоснабдяване обаче ще струва по-малко, защото в тази цена е включено и отвеждането на водата и други услуги. И с цена 1.02 лв. ние оставаме едно от ВиК дружествата с най-ниска цена на водата”, категоричен бе главният секретар на дружеството Иван Иванов. Той предпочете да не прави коментар върху вероятното увеличение на цената на водата при следващата инвестиционна програма, тъй като това е въпрос на разговори с ДКЕВР и на изчисления. Ако само с месец се забави обаче увеличаването на водата само с месец, инвестиционната програма ще намалее с около милион.
На въпрос дали „ще се сложи катинар” на водоснабдяването в кварталите, където не се плаща водната услуга, от „Софийска вода” обясниха, че проблемът не е толкова голям, колкото в други градове. Например проблемен е „Факултета”, но там не се отчита вода. Има райони в София, където няма отчитане на водата, защото няма регулация – например вилни зони и други. „Ние си даваме сметка, че това е по-скоро социален въпрос, който да се разглежда от всички партньори. Нужно е да има воля от страна на държавата да се реши проблемът с кварталите, където има ромско население”, категорични са от „Софийска вода”.

Facebook logo
Бъдете с нас и във