Банкеръ Daily

Новини

Скандали без край по делото Килърите

Поредната порция скандали поднесе неколкодневното заседание в Шуменския окръжен съд по знаковото дело Килърите. Съдии, прокурори и адвокати си размениха тежки упреци и остри реплики. При разпита на свидетеля Димитър Жеков съдебният състав се опита да свали напрежението, предупреждавайки прокурор Ася Петрова да не прекъсва защитата. Адвокат Георги Стефанов, защитник на обвиняемия Петър Атмаджов, пък беше предупреден да не прекъсва прокуратурата. Ядосан от това, Стефанов поиска отвод на председателя на съдебния състав Димчо Луков, понеже явно толерирал прокуратурата и проявявал неуважение към исканията на защитата. От своя страна Ася Петрова контрира, че с безбройните си неаргументирани и неоснователни действия адвокатите само пилеят процесуално време. На твърденията, че е пристрастна , Петрова отговори с въпроса: Откога това, че прокурорът активно си изпълнява служебните задължения, следва да се обвързва с някакви лични амбиции? По думите й досега са проведени 36 заседателни дни по делото Килърите, а са разпитани едва 25 свидетели.


Без обяснение остава и избухналият още в първия заседателен ден скандал с оттеглянето на адвокатите Илиян Василев и Карен Бейлерян - защитници на подсъдимия Георги Вълев. Във вторник (27 септември) те не се явиха в съда, а съдия Луков докладва, че в началото на август са депозирали молби, с които удостоверяват, че няма да могат да присъстват поради ангажименти по други дела, поети преди насрочването на делото Килърите. Беше прочетено и искане на адвокат Георги Стефанов делото да бъде отложено поради необходимостта да излезе за 15 дни в отпуск по бащинство, защото му се родили близнаци. Тогава прокурор Стефка Якимова заяви, че това не са причини за отлагане на процеса, а пореден опит делото да не се гледа.


На следващия ден (28 септември) се оказа, че Илиян Василев е депозирал и заявление за отказ да защитава повече Вълев. Според подсъдимия седмица по-рано Василев му казал, че е притискан да се откаже от делото от хора на комисар Валентин Цоновски, шеф на отдел Терор в ГДБОП.


Никога не съм говорил с Илиян Василев и не се познаваме. Виждал съм го единствено на екрана на телевизора в залата на пресцентъра, отбеляза по този повод полицейският шеф. Самият Василев отказа коментар.


Говори се, че адвокатите по делото са притеснени, защото разпитаните досега свидетели не се отмятат, както много други от първоначалните си показания, а ги повтарят и пред съда. Юристи пък шушукат, че причината за оттеглянето на Василев може да е далеч по-прозаична - подзащитният му да е свършил парите за хонорари.


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във