Банкеръ Daily

Новини

ПРЕЗ 2007 Г. СА ФИНАНСИРАНИ ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ С НАД 5 МЛРД. ЛЕВА

Близо 5 милиарда 140 милиона лева или десет процента от всички средства, формирани от стокооборота през миналата година в страната ни е отивал за финансиране на обявените обществени поръчки. 30% от всички бюджетни разходи през миналата година са били за заплащане именно на такива поръчки. Тези данни бяха изнесени на проведения в Казанлък семинар на Агенцията за обществени поръчки, предаде Дарик радио. Форумът се организира в рамките на Туининг проект за България “ По-нататъшно укрепване на системата на обществените поръчки в България”. Целта на проекта е укрепване на системата на обществените поръчки в България нарастване на ефективността на разходване на публичните финанси и подобряване на бизнес климата. През миналата година най- големите възложители на обществени поръчки са АЕЦ “Козлодуй”, МРРБ и общините в България. 15 214 са сключените през миналата година в България договори за възлагане на обществените поръчки. Около 900 от тях са били обявени и в Единния Европейски вестник, което е дало възможност за участие в тях и на партньори и от Европа, отчете по време на семинара Иво Кацаров – началник отдел в АОП.
Най- голям дял сред обществените поръчки заемат тези за доставки, следвани от поръчки в услугите и строителството. В 85% от случаите на сключени договори процедурите по тях са били напълно прозрачни. .
Констатираните нарушения при провеждането на процедури по ЗОП са 948, като най- тежките от тях са непровеждането на процедурата.
Те са констатирани за 2% от всички обявени такива.

В 214 от случаите прверяващите органи са установили нарушения на етапа на сключването на договорите за обществените поръчки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във