Банкеръ Daily

Новини

ПРЕДСТАВЯТ 200 МОДЕЛА НА ФЕРАРИ В СОФИЯ

Над 200 мащабни модела на Scuderia Ferrari ще бъдат представени в продължение на един месец в Sky City Mall, в София – от 19 март до 19 април 2008 година. Те са собственост на Иван Илиев, преподавател в СУ ”Климент Охридски” и демонстрират развитието на марката „Ферари” от създаването й до наши дни.
Размерите на автомобилите са в мащаби 1:18, 1:24, 1:43, като във всеки модел има нещо характерно и допълнително детайлизирано от колекционера. Първото „Ферари” на Илиев е модел 330 Р4, придобито през 1971 г., като цялата му колекция наброява вече над 3 600 автомобила, от които тези с марка Ферари са над 300.
Интересът на господин Илиев към автомобилните модели датира от 1969 година. През 2003-а той основава Клуба на колекционерите на автомодели в България, чийто членски състав наброява към днешна дата 62 души в цялата страна.
Енцо Ферари, създателят на Scuderia Ferrari, е легенда в автомобилния спорт. Няма друга марка постигнала повече успехи, както във Формула 1, така и в други автомобилни състезания. Титлите и при пилотите, и при конструкторите, са по 15.
Scuderia Ferrari е създадена през 1929 г., когато се обединява със спортното направление на „Алфа Ромео”, като емблемата й е характерното изправено конче, познато в цял свят. След Втората световна война Енцо Ферари основава вече своя собствена компания за производство на автомобили, носеща неговото име, която само за броени години се налага като „№ 1” в автомобилна Европа.
Изложбата се осъществява с подкрепата на Обединена българска банка, която е и официален спонсор на телевизионните излъчвания на състезанията от Формула 1 по БиТиВи за тази година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във