Банкеръ Daily

Новини

ПРАВИТЕЛСТВОТО ЩЕ ИЗПЪЛНИ 3 РЕШЕНИЯ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪД

Правителството ще изпълни три решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСЧП) по дела, осъждащи българската държава, съобщиха от Министерски съвет.
Едното решение е по делото „Дойнов срещу България”. Огнян Дойнов е бил член на Политбюро и главен секретар на ЦК на БКП. Той се оплаква от злоупотребите с него и семейството му от страна на властите след демократичните промени в България през 1989 г., които са наложили заминаването му за Виена през 1990 г. и престоя му там до неговата смърт през 2000 г. Жалбата засяга наказателното производство срещу него за злоупотреба с държавни фондове в периода 1981-1986 г. През 1994 г. австрийските власти са отказали поисканата от българските власти екстрадиция. През 2000 г. производството е прекратено с мотив, че нарушенията, в които е бил обвинен, не са представлявали престъпление според действащото тогава българско наказателно право.
ЕСПЧ единодушно присъди, че има нарушение на Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, отнасящо се до продължителността на разследването – повече от 7 г. и 8 месеца. Присъденото на наследниците на жалбоподателя обезщетение е 3700 евро за неимуществени вреди.
По делото „Налбантова срещу България” ЕСПЧ единодушно прие, че българската държава е нарушила правото на ефективно вътрешноправно средство за защита. Наказателната процедура е продължила повече от 9 г. и 2 м. На жалбоподателката е присъдено обезщетение от 4600 евро за неимуществени вреди.
Последната жалба е на Николай Димитров от Силистра, който се оплаква от неефективност на следствие, водено срещу негови нападатели.
Присъденото на жалбоподателя обезщетение е 2500 евро за неимуществени вреди и 55 евро за разходи и разноски по делото.


Facebook logo
Бъдете с нас и във